Zeman Babiše v Lánech sestavením vlády nepověřil, potvrdil Ovčáček

Prezident Miloš Zeman při nedělní krátké schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) jej prozatím nepověřil sestavením nové vlády. Redakci CNN Prima NEWS to potvrdil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident byl bezprostředně po schůzce s dosavadním premiérem převezen do Ústřední vojenské nemocnice, kde byl hospitalizován.

Během krátké schůzky obou ústavních lídrů tak k průlomovému rozhodnutí nedošlo. „Ano, jinak bychom informovali standardní cestou,“ reagoval Ovčáček na dotaz CNN Prima NEWS.

Premiér Babiš v neděli dopoledne zhruba hodinu jednal na zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Schůzka se konala den po konci voleb, ve kterých vládní hnutí ANO skončilo druhé za koalicí Spolu tvořenou ODS, lidovci a TOP 09.

Podle předsedy vlády se neměla dnešní schůzka v Lánech týkat povolebního vyjednávání, Babiš se po jednání u novinářů nezastavil, areál opustil zadním výjezdem. Krátce po schůzce s Babišem informovala Ústřední vojenská nemocnice, že prezident byl hospitalizován.

Zeman v nemocnici

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček už dříve uvedl, že Zeman byl hospitalizován plánovaně. „Prezident republiky Miloš Zeman na základě doporučení svého ošetřujícího lékaře prof. Miroslava Zavorala vyslovil souhlas s hospitalizací v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Prezident republiky byl hospitalizován v neděli dne 10. října 2021,“ uvedl Ovčáček na Twitteru.

Hrad v posledních dnech opakovaně odmítal tvrzení, že by měl prezident vážné zdravotní potíže. Ovčáček takové spekulace nazval dezinformacemi. Zároveň ale připustil, že je prezident v posledních dvou týdnech nemocen. Kvůli tomu Zeman odvolil přímo na zámku v Lánech a na doporučení Zavorala zrušil i účast v nedělní partii na CNN Prima NEWS.

Tagy: