Kubek: Zemanův stav musí být vážný. Je v jeho zájmu zveřejnit informace

Milan Kubek

Kubek o stavu prezidenta Zemana

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek konstatoval ve vysílání CNN Prima NEWS, že zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana je vážný. Česká hlava státu byla v neděli po poledni převezena do pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Ošetřující lékař Miroslav Zavoral řekl, že nemá souhlas k tomu, aby informoval veřejnost o přesné diagnóze. Podle Kubka je ale v Zemanově zájmu informace zveřejnit.

„Přeji Zemanovi pevné zdraví, ale je jasné, že jeho zdravotní stav musí být vážný, když v takto vypjaté politické situaci musel být hospitalizován. Potvrdil bych, co říkal pan Zavoral, bez souhlasu pacienta nemůže lékař sdělovat informace o zdravotním stavu pacienta,“ řekl prezident ČLK Milan Kubek. Na druhou stranu prý platí, že Zemanova role je v českém ústavním pořádku nezastupitelná a lidé mají vědět, zda může svou funkci vykonávat.

Kubek odhadl, že detailnější informace vyjdou brzy najevo. „Předpokládám, že vyjde souhrnná a pravdivá informace, aby se utnuly spekulace. Je v zájmu prezidenta udělit souhlas. Určitě si nikdo nepřeje, aby o jeho zdravotním stavu bylo nedůstojně spekulováno,“ dodal Kubek.

Zemana odvezla sanitka za doprovodu policejní kolony z Lán krátce po nedělním setkání s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Nemocnice i Hrad následně potvrdily, že prezidenta Miloše Zemana čeká další hospitalizace, která je plánovaná.

„Důvodem hospitalizace jsou komplikace, které doprovázejí prezidentovo chronické onemocnění. Je hospitalizován na klinice intenzivní medicíny a je v péči odborníků. Nemám souhlas prezidenta sdělit jeho diagnózu, tak to udělat nemohu, neboť bych porušil zákon,“ uvedl na následné tiskové konferenci ošetřující lékař Miroslav Zavoral.

Záběry ukazují, že prezident je v bezvládném stavu

„Prezident republiky Miloš Zeman na základě doporučení svého ošetřujícího lékaře prof. Miroslava Zavorala vyslovil souhlas s hospitalizací v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Prezident republiky byl hospitalizován v neděli dne 10. října 2021,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na Twitteru.

Záběry, které pořídili novináři z webu Novinky.cz, ukazují, že Zeman byl během převozu ze sanitky do ÚVN v bezvládném stavu. Ambulance s prezidentem dorazila okolo 12:45 na akutní příjem.

Hrad v posledních dnech opakovaně odmítal tvrzení, že by měl prezident vážné zdravotní potíže. Ovčáček takové spekulace nazval dezinformacemi. Zároveň ale připustil, že je prezident v posledních dvou týdnech nemocen. Kvůli tomu Zeman odvolil přímo na zámku v Lánech a na doporučení Zavorala zrušil i účast v nedělní partii na CNN Prima NEWS.

Tagy: