Potraviny a jejich uhlíková stopa
Dovozy potravin mnohonásobně zvyšují uhlíkovou stopu, vyplývá z nové studie, kterou si nechal vypracovat Zemědělský svaz ČR. Například v případě importu vepřového ze Španělska je stopa až devítinásobná ve srovnání s dodávkami tuzemských farmářů.
Jedním z hlavních důvodů vyšších dovozů je takzvaný potravinový kolotoč. Například české mléko vyvezeme do Německa, kde z něj vyrobí sýr, který putuje zpět k nám. Tento nešvar trápí agrární sektor dlouhé roky.
K TÉMATU: Důsledek prudké inflace. Češi se bojí zdražování a šetří nejvíce za poslední roky
Předseda svazu Martin Pýcha pro CNN Prima NEWS přiblížil, že studie byla zaměřená na uhlíkovou stopu v dopravě. „Šlo hlavně o čtyři komodity – cibuli, jablka, vepřové a drůbeží maso,“ sdělil.
„Pokud bychom toto zboží zpracovali v našich podmínkách a dodali je na trh, ušetřili bychom emise, jež vyprodukuje město s 15 tisíci obyvateli,“ představil závěr studie.
„Do Česka se dováží značná škála komodit, a to nejen v oblasti potravinářství. Pokud bychom se zaměřili na některé položky, mohli bychom významně snížit emise bez snížení celkového počtu dobytka,“ dodal Pýcha.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Automobilky v EU zavírají, nevidím zelené fabriky, řekl Macinka. Tendenční informace, namítl Hataš