
Babišova fanouškovská odysea: Jsem slávista, tvrdil dříve. Teď se hlásí k ostravskému Baníku
Legendární český zpěvák Karel Gott nejen miloval vánoční svátky, ale také ctil řadu tradic. Ke štědrovečerní večeři s oblibou připravoval bramborový salát – měl svůj vlastní recept, o který se během života podělil. Zatímco kontroverzní uzeninu nebo klasický hrášek vynechal, oproti většině běžných receptů přidal zelenou papriku. Jak bramborový salát dělával?
Dovozy potravin mnohonásobně zvyšují uhlíkovou stopu, vyplývá z nové studie, kterou si nechal vypracovat Zemědělský svaz ČR. Například v případě importu vepřového ze Španělska je stopa až devítinásobná ve srovnání s dodávkami tuzemských farmářů.
Jednoho mrtvého a desítky nemocných si ve Spojených státech vyžádala nákaza způsobená bakterií Escherichia coli, pocházející pravděpodobně z hamburgerů restaurací McDonald's. Informují o tom ve středu zahraniční média s odvoláním na úterní prohlášení amerického Úřadu pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).
Zatímco v obchodech cibuli nakoupíme za třicet korun za kilo, farmář ze severní Moravy ji nabízí za pouhých osm korun. To je cena, kterou pěstitelům platí některé řetězce. Petru Klečkovi ale plodinu do obchodu nevzali, a tak ji prodává sám. Zájem je ohromný. Jen za posledních 10 dní zmizelo ze skladu 125 tun.
Sám o sobě říká, že je úplně obyčejný chlápek, který sedmnáct let dělal v korporátu a pak se jednoho dne sebral, založil si malou cateringovou firmu s food-trucky Airstream a nazval ji Circus Burger. Vystudovaný dopravní inženýr Jiří Nechvátal skromně zapomíná dodat, že z řadového zaměstnance se vypracoval až na šéfa logistiky jednoho z předních mobilních operátorů v Česku. Možná pracovní stereotyp a touha po změně i vášeň renovovat staré věci z něj stvořily špičkového principála burgerového cirkusu u nás. Právem tak patří mezi vyvolené kulinářské hvězdy projektu společnosti MAKRO ČR – NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY.
Ačkoli je jen pár týdnů po sklizni, zelenina na pultech obchodů opět začíná zdražovat. Nejvýraznější nárůst vidíme u brambor, cibule nebo rajčat. Pěstitelé, obchodníci a analytici varují, že především po Novém roce se budou ceny zvyšovat i dále. Například na bramborovém salátu se ale dražší zelenina neprojeví.
Ani s nástupem české produkce cibule nejdou její ceny dolů. Pěstitelé i obchody se shodují, že zásoby z loňska došly a letošní sklizeň se zatím nevyvíjí dobře. V některých obchodech se proto objevuje i cibule z Nového Zélandu. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) mluví o takovém dovozu jako o nesmyslu.
Ceny mrkve a cibule dosahují rekordních hodnot. Viníkem je především sucho na jihu Evropy, kde byla úroda v některých regionech nižší až o 25 procent. Navíc se zvyšují náklady zelinářů. Podle agrárního analytika Petra Havla tedy zlevnění očekávat nemáme.
Na regálech supermarketů někdy bývá uvedena jiná cena, než jakou pak zákazník zaplatí, upozornil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Proto trvá na tom, aby se na tyto obchody dohlíželo a ty, které odpovídajícím způsobem nezlevní, se dostanou na ministrovu „černou listinu“. „Je důležité, aby byli zákazníci informováni,“ zdůraznil Nekula v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.
Co načala covidová pandemie, to dokonaly vysoké ceny v obchodech. Češi se ve velkém vracejí k zahrádkaření a pěstování vlastní zeleniny a ovoce. O sazenice a semínka je enormní zájem a vysokou poptávku potvrzují i výrobci skleníků.
Celý svět trápí nedostatek cibule. Na vině je špatná úroda i vysoké ceny za energie. Třeba na Filipínách stojí cibule dokonce více než kilogram vepřového masa. Ačkoliv taková situace v Česku zatím nehrozí, pěstitelé přesto doporučují, aby si spotřebitelé na nynější ceny zatím zvykali.
Ceny v tuzemských obchodech vyhánějí zákazníky do levnějšího Polska. „Včera jsem šla pro cibuli do Alberta. Za kilo chtěli 33 korun, to už mě fakt naštvalo! V Polsku mají kilo cibule za 10 korun,“ vypráví před supermarketem Biedronka v polské obci Gorzyce důchodkyně Jaroslava Seidlerová. S manželem Pavlem velký nákup zrovna ukládají do kufru vozu. „Kilo mrkve u nás stojí 25 korun, tady mám za stejnou cenu hned tři kila. A koupili jsme i ryby o dost levněji než u nás,“ těší se pár penzistů na chuť Baltského moře.