Chorvatské zemětřesení pocítili na jihu Čech i v Praze. Třásl se nábytek, tvrdí lidé

Zemětřesení Česko

Jak popisují otřesy lidé na jihu Čech?

Už druhý den po sobě zasáhlo Chorvatsko zemětřesení. Bylo ještě silnější než v pondělí. Otřesy udeřily 20 minut po poledni a měly sílu 6,3 stupně. Otřesy ale pocítili i obyvatelé Česka. V Praze dokonce zasahovali hasiči. Vyrazili k budově v Řepích, odkud lidé volali s tím, že pocítili chvění budovy.

Popolední otřesy pocítil každý trochu jinak. Většina lidí se ale shodla na tom, že v prvních chvílích mysleli, že se jím točí hlava. Až po pár minutách si začali všímat třesoucího se nábytku. Cinkalo nádobí, vánoční ozdoby, houpaly se lustry. Otřesy převážně zaznamenali lidé ve vyšších patrech panelových domů.

„Nejprve jsem seděla na gauči a měla jsem pocit, že se se mnou hýbe gauč. Vzhledem k tomu, že mám kolísavý tlak, tak jsem předpokládala, že se něco děje se mnou. Pak jsem si ale všimla akvárka, kde se trochu houpala voda. Trvalo to asi pět minut,“ popsala obyvatelka Českých Budějovic.

„Přišel jsem domů kolem 12. hodiny. Měl jsem pocit, že se mi točí hlava, ale poté jsem si všiml, že se hýbe lustr,“ popsal další obyvatel Budějovic.

Otřesy pocítily desítky lidí v Česku

„Zasahovali jsme v Řepích. Obyvatelé pocítili chvění budovy. Po průzkumu a konzultaci s ředitelem Geofyzikálního ústavu AV ČR došlo před hodinou k velmi silnému zemětřesení v Chorvatsku, jeho sílu mohli pocítit i obyvatelé ČR. Zemětřesení nemohlo mít vliv na statiku budov v ČR,“ uvedli v úterý na Twitteru pražští hasiči.

„Dostali jsme už zprávy až z České Lípy, Plzně i Karlových Varů. V tuto chvíli se k nám dovolalo mnoho desítek lidí. Často jsou to obyvatelé vyšších pater panelových domů,“ řekl seismolog Aleš Špaček.

Podle něj se jedná o záležitost, která není úplně běžná. „Stává se to, řekněme tak jednou za deset let. Čili není to nic mimořádného, není to v každém případě nic nebezpečného,“ zdůraznil. Podle něj nebyli ohroženi lidé ani statika budov v Česku. Svědci hlásili, že pocítili například chvění domů.

Tagy: