Při zemětřesení u japonské Fukušimy umírali lidé. Otřesy zaznamenali až v Tokiu

Zemětřesení, které ve středu zasáhlo severovýchod Japonska v oblasti Fukušimy, má nejméně čtyři oběti. Informovala o tom agentura Kjódó, podle níž úřady evidují přes sto zraněných. Dřívější zprávy hovořily o jednom mrtvém a sedmi desítkách lidí, kteří utrpěli poranění. Desetitisíce domácností zůstávají bez proudu a několik tisíc bez vody.

Zemětřesení o síle 7,3 stupně udeřilo ve středu krátce před půlnocí místního času (před 16:00 SEČ). Jeho epicentrum bylo asi 60 kilometrů východně od pobřeží v moři.

Otřesy byly cítit i ve zhruba 270 kilometrů vzdáleném Tokiu, kde způsobily dočasný výpadek elektřiny ve dvou milionech domácností. Japonská televize NHK informovala také o poškozených budovách a požáru ve městě Fukušima. Kvůli zemětřesení vykolejil mezi Fukušimou a městem Široiši rychlovlak šinkanzen. Nikdo ze stovky lidí v něm neutrpěl zranění.

Středeční otřesy oživily vzpomínky na zemětřesení a vlnu cunami, které ochromily stejnou oblast před více než deseti lety, upozornila agentura AP. Přírodní živly tehdy zničily několik stovek kilometrů pobřeží a zabily na 18 000 lidí. Několikametrová tsunami způsobila i havárii v jaderné elektrárně Fukušima, kvůli níž byly z oblasti evakuovány desítky tisíc lidí. Tehdejší otřesy měly sílu devět stupňů a byly nejsilnějším zaznamenaným zemětřesením v historii země.

Tagy: