Zemřel bubeník legendární kapely Yes. Hrával také s Lennonem či Cockerem

Ve věku 72 let zemřel rockový bubeník Alan White. Smutnou zprávu sdělila na sociálních sítích kapela Yes, ve které White působil neuvěřitelných 50 let. Slavný britský bubeník hrával také s řadou hvězd, mezi kterými byl například John Lennon či George Harrison.

White zemřel po krátké nemoci v klidu svého domova ve Spojených státech. „Skupina Yes s hlubokým zármutkem oznamuje, že po krátké nemoci zemřel Alan White, milovaný bubeník a přítel, se kterým kapela strávila 50 let,“ uvedli členové skupiny ve čtvrtek na Twitteru.

Smutnou zprávu potvrdila také jeho rodina. „Alan White, náš milovaný manžel, táta a dědeček, zemřel ve věku 72 let ve svém domově v oblasti Seattlu 26. května po krátké nemoci,“ napsali jeho blízcí na Facebooku.

„Po celý svůj život a během šest desetiletí trvající kariéry znamental Alan pro fanoušky mnoho: Pro lidi po celém světě byl uznávanou rockovou hvězdou, pro pár vyvolených kamarádem z kapely a pro všechny, kteří se s ním setkali, přítelem a gentlemanem,“ uvedli.

Nebyl to vtip

Lásku k hudbě Whitea provázela od dětství. Už v šesti letech začal hrát na klavír, ve dvanácti letech na bicí a od třinácti let už veřejně vystupoval. Působil v několika kapelách, ovšem nejvíce se do paměti fanoušků zapsal coby bubeník kapely Yes.

„V roce 1969 Alan měl telefonát, o kterém si nejdříve myslel, že je to vtip. Volal mu totiž John Lennon a požádal ho, aby se připojil ke skupině Plastic Ono Band. Druhý den se Alan učil písničky na zadním sedadle letadla mířícího do Toronta s Lennonem, Yoko Ono, Ericem Claptonem a Klausem Voormannem,“ vylíčila na sociálních sítích rodina jednu z přelomových událostí v životě slavného bubeníka. White spolupracoval také s Georgem Harrisonem nebo Joem Cockerem.

V roce 1972 se připojil k rockové kapele Yes. Po odchodu zakládajícího člena Chrise Squirea v roce 2015 se stal White nejdéle sloužícím členem skupiny. Je autorem desítek písní a podílel se na natočení více než 40 alb.

Tagy: