Zemřel hrdina z Mariupolu. Velitel Azovu padl do ruského zajetí a čelil i teroristickému útoku

Zemřel velitel 1. praporu pluku Azov Oleg Mudrak, který několik měsíců bránil ukrajinské město Mariupol před přesilou ruských okupantů. Spolu s dalšími spolubojovníky Azovstalu strávil necelý půlrok v zajetí Putinovy armády.

Informaci o Mudrakově smrti zveřejnil na Instagramu jeho synovec Daniel. „Byl to hrdina, muž z oceli, strýc, bratr, moje opora a hrdost,“ napsal příbuzný k sérii fotografií vojáka. Manželka velitele na sociální síti doplnila, že se muži zastavilo srdce.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajina si vybudovala kolosální autoritu. Po válce „ovládne“ NATO, odhaduje expert

Pětatřicetiletý voják se účastnil rusko-ukrajinské války od jejích prvních dní v roce 2014 a přežil i loňský teroristický útok v Olenivce.

V srpnu na internet pronikly fotografie, které zachytily, jakou drastickou fyzickou proměnu v rukou Rusů Mudrak za 100 dní prošel. První fotka pocházela z 20. května – tehdy zbylí obránci Mariupolu opustili ocelárny Azovstal a po takřka tříměsíčním vzdoru se okupantům vzdali.

Další snímek vznikl na konci srpna. Je z něj patrné, že Mudrak výrazně ztratil na váze, a to zejména v oblasti břicha a rukou. Místo svalnatého válečníka byl na fotce vyčerpaný, zmučený muž.

Mudrak se domů vrátil na podzim v rámci výměny válečných zajatců. Svobody si však užil už jen několik měsíců... „Vždycky si přál, aby lidé vzpomínali na společné okamžiky, které s ním zažili, s úsměvem a bez slz,“ dodal synovec.

Tagy:
Instagram NATO Ukrajina Mariupol Azov ruská invaze na Ukrajinu Oleg Mudrak