Ukrajina si vybudovala kolosální autoritu. Po válce „ovládne“ NATO, odhaduje expert

Ukrajina se po skončení války stane vedoucím členem NATO. Myslí si to ruský publicista a kritik ruského prezidenta Vladimira Putina Andrej Piontkovskij. Podle něj se situace v Evropě totiž za poslední rok výrazně změnila. Zatímco dříve představovalo NATO bezpečnostní záruku pro Ukrajinu, nyní je situace zcela opačná. Piontkovskij to uvedl v rozhovoru pro agenturu Unian.

„Vítězná Ukrajina se okamžitě stane členem NATO. Nikoliv ze zdvořilosti, ale proto, že se samotná otázka jejího členství v alianci dramaticky změnila. Zatímco dříve představovala aliance bezpečnostní záruku pro Ukrajinu, nyní je Ukrajina bezpečnostní zárukou pro západní země,“ řekl Piontkovskij v rozhovoru pro Unian.

„Na Západě to chápou a už to pochopil i velký americký myslitel Kissinger, který byl zastáncem neutrální Ukrajiny. Řekl: ‚Myslel jsem, že to zabrání válce, ale ukázalo se, že právě to k ní přivedlo,‘“ citoval Piontkovskij bývalého amerického ministra zahraničí.

ČTĚTE TAKÉ: Zásah z bezprostřední blízkosti. Ukrajinský voják zdemoloval ruský obrněnec, ukazují záběry

Připomněl i jeho slova o tom, že nejdůležitějším geopolitickým výsledkem roku 2022 je vznik velmoci s největší a nejefektivnější armádou na světě. „To znamená, že v současnosti není řeč o tom, že Severoatlantická aliance má bránit bezbrannou Ukrajinu, ale že bez ukrajinské armády není možné bránit NATO,“ podotkl expert.

„Západ si s hrůzou uvědomuje, co by se stalo, kdyby se naplnily předpovědi americké zpravodajské služby o tom, že Ukrajina padne do pěti dnů. Putin by triumfálně vyrazil k hranicím Polska a Pobaltí a zopakoval by své ultimátum z 15. prosince 2021, tedy ‚sbalte si kufry a vypadněte,‘“ připomněl v rozhovoru Piontkovskij.

Podotkl, že si není jist, zda by se členské země Severoatlantické aliance dokázaly v takové situaci ubránit. „Teď už je vše jasné – mají silnou ukrajinskou armádu a jejich úkolem je ji vyzbrojit nejmodernějšími zbraněmi,“ doplnil.

Autorita Ukrajiny je kolosální

Kdy přesně se Ukrajina stane členem západní vojenské organizace, neuvedl. Přesto věří, že se „de facto stane jejím vedoucím členem“. „Autorita této země je kolosální,“ zdůraznil. Důkazem toho je podle něj mimo jiné i třídenní bezpečnostní konference v německém Mnichově, na níž promluvil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Organizátoři poprvé nepozvali zástupce Ruska a Běloruska. Velký význam má i Bidenova návštěva Evropy. Se Zelenským se setkal v den Putinova projevu na vlasteneckém shromáždění,“ doplnil.

„Biden ještě začátkem února ve svém projevu v Kongresu řekl, že válka na Ukrajině rozhodne o osudu 21. století. Přitom v létě 2022 se ve Washingtonu hovořilo úplně jinak: ‚Ano, samozřejmě, Ukrajinci jsou šikovní, hrdinsky bojují, ale nikdy nemohou porazit Rusy. Neměli bychom se proto raději dohodnout na míru místo toho, abychom tolik utráceli za zbrojení?‘ S takovými myšlenkami přišli 16. června 2022 do Kyjeva tři evropští představitelé. Dnes s takovými návrhy nikdo neotevře ani pusu,“ doplnil Piontkovskij.

Podle něj tato válka ukáže vše. „Všechny nové systému vznikají jako výsledek války. A tu současnou Ukrajina vyhrává, a to hrdinně,“ dodal.

Tagy:
válka NATO Ukrajina zbraně Západ Volodymyr Zelenskyj Rusko analytik Andrej Piontkovskij