Drastická proměna. Velitel z pluku Azov se vyfotil po 100 dnech v ruském zajetí

Rusové prohledávají zajaté obránce Mariupolu, kteří se vzdali

Na sociálních sítích se objevily fotky, které ukazují fyzickou proměnu jednoho z bojovníků pluku Azov. Velitel 1. praporu této obávané jednotky Oleg Mudrak skončil v ruském zajetí 20. května. Po sto dnech lze ukrajinského vojáka kvůli výrazné ztrátě na váze sotva poznat.

První fotka pochází z 20. května. Tehdy zbylí obránci Mariupolu opustili ocelárny Azovstal a po takřka tříměsíčním vzdoru se drtivé ruské přesile vzdali. Mezi nimi byl i Oleg Mudrak. Screen z tehdejšího pořízeného videa ukazuje, že byl velitel 1. praporu pluku Azov ve velmi dobré fyzické kondici.

Jak vypadá Mudrak v současnosti, dokumentuje snímek, který má pocházet z 28. srpna. Po zhruba 100 dnech v ruském zajetí ukrajinský voják výrazně ztratil na váze, což je patrné především v oblasti břicha a rukou.

Radikální rozdíl šokoval veřejnost. „Smutné. Jen pomalá a mizerná smrt,“ komentoval jeden z uživatelů na sociálních sítích. Někteří lidé i přes smutek, který fotografie probouzí, vyjádřili radost, že je Mudrak alespoň naživu.

„Co na to Amnesty International?“ ptají se rovněž lidé na Twitteru. Organizace v posledních době čelila ostré kritice, když na začátku srpna uvedla, že bojová strategie Ukrajinců proti ruským okupantům prý ohrožuje životy civilistů. Proti této zprávě se ohradili ukrajinští představitelé i někteří západní politici či novináři. Například britský deník The Times autory zprávy o Ukrajině označil za „Putinovy propagandisty“.

Jde o válečné zločiny?

Kyjev má již několik podezření z obludného chování ruské armády k ukrajinským zajatcům. Ukrajinci diskutují o systematickém mučení, kastracích i o popravách.

Podle odhadů se v ruském zajetí stále nacházejí asi dva tisíce ukrajinských vojáků, kteří bojovali v bitvě o Mariupol. Ukrajina doufá ve výměnu zajatců, někteří ruští politici však chtějí tyto vojáky postavit před soud. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského by to znamenalo konec nadějí pro jakákoliv mírová jednání. Jak je s těmito zajatci v současnosti nakládáno, není známo.

Rusové však čelí vážným podezřením z cíleného masakru desítek mariupolských vojáků ve věznici v okupované Olenivce v Doněcké oblasti, ke kterému mělo dojít na konci července. Kyjev nyní shromažďuje důkazy o tom, že za předem plánovanou explozí ve věznici stála právě Moskva.

Tagy: