Druhá ruská mobilizace na obzoru? Úřady sbírají informace o lidech, kteří mohou bojovat

Ruské úřady pracují na tvorbě velké databáze, která bude obsahovat podrobné informace o všech lidech v zemi, kteří jsou schopní nastoupit do armády. Provizorní verze databáze je již údajně hotová. Množí se proto spekulace, že ji Rusko využije při druhé mobilizaci branců pro válku na Ukrajině.

Když Vladimir Putin v září oznámil mobilizaci pro válku na Ukrajině, slíbil, že povolávací rozkaz dostanou jen muži s bohatými zkušenostmi v armádě. Jenže do války nakonec šli lidé z různých vrstev. Mladí, staří, bezdomovci nebo vězni. V první vlně měly úřady údajně odvést až 300 tisíc lidí. Mnozí z nich se teď zapojují do války na Ukrajině.

S příchodem zimy se objevovaly zprávy, že Rusko v částečné mobilizaci pokračuje a volá do války další rezervisty. Žádný oficiální povel k dalšímu nabírání branců ale nepřišel. Pokud ale bude chtít Moskva znovu mobilizovat, bude muset sáhnout ještě hlouběji do rezerv. Téměř veškerá konvenční armáda je totiž podle Západu už nyní na Ukrajině.

I proto se ruské úřady podle nezávislého listu The Moscow Times pustily do tvorby rozsáhlé a podrobné databáze, která ukrývá informace o lidech, kteří by byli v budoucnu schopní nastoupit do armády.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Odminovávají pole vlastními lidmi. Proč Rusové i přes velké ztráty zuřivě útočí na Vuhledar?

Databáze plná detailů

Na tvorbě databáze se podílí hned několik klíčových institucí v Rusku. Mezi nimi ministerstvo vnitra, ministerstvo zdravotnictví nebo federální daňový úřad.

Sbíraná data o brancích pak mají být velmi detailní. „Budou obsahovat adresu, informace o řidičském průkazu, telefonní číslo, e-mail, data o zaměstnání a zdravotní historii,“ napsaly The Moscow Times.

Plná verze databáze má být spuštěna až v roce 2024, už nyní ale mají úřady k dispozici testovací verzi, která by mohla posloužit v případě vyhlášení další mobilizace.

Chyby v odvodech

Důvodem pro vznik databáze může být také snaha zabránit chybám, kterých se ruské úřady – ať už vědomě nebo nevědomě – během mobilizace měly dopustit.

Ruský generální prokurátor Igor Krasnov na konci ledna Putinovi sdělil, že zhruba devět tisíc lidí mělo být mobilizováno protiprávně. Všichni se prý vrátili domů. Jednalo se kupříkladu o nemocné brance.

„Prioritou je dohlížet na dodržování právního státu,“ tvrdí Krasnov. Na jeho slova upozornila ruská agentura Tass.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda Moskva vojáci Ukrajina databáze mobilizace úřady Rusko branci ruská invaze na Ukrajinu Igor Krasnov The Moscow Times