Zemřel jeden z aktérů kauzy Vrbětice. Muž měl zařizovat návštěvu ruských agentů v Česku

V Řecku zemřel bývalý voják sovětské armády Nikolaj Šapošnikov, kterého česká policie prověřovala kvůli výbuchům v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku. Zjistily to Radiožurnál a server iROZHLAS. Šapošnikov byl v době výbuchů v roce 2014 zaměstnancem společnosti Imex Group. Policisté se zaměřili na to, zda byl v kontaktu s generálem ruské tajné služby GRU Andrejem Averjanovem, jehož jednotka údajně výbuchy naplánovala a provedla. Šapošnikov to popíral.

Podle zdrojů Radiožurnálu a serveru iROZHLAS zemřel Šapošnikov na zástavu srdce, pitva neprokázala cizí zavinění. Na řeckém poloostrově Chalkidiki dlouhodobě pobýval.

ČTĚTE TAKÉ: Ruští rebelové znovu útočí na území Kremlu. Paradoxně tím pomáhají Putinovi, varuje Just

Ostravská společnost Imex Group byla nájemcem muničních skladů ve Vrběticích. Šapošnikov pro ni pracoval jako obchodník. Investigativní novinář portálu Bellingcat Christo Grozev před dvěma lety uvedl, že Šapošnikov několik dní před vrbětickým výbuchem cestoval do Portugalska a ve stejnou dobu tam pobýval i velitel elitní jednotky GRU 29155 Andrej Averjanov. Důstojníky této jednotky Anatolije Čepigu a Alexandra Miškina považuje český vyšetřovací tým za strůjce vrbětických explozí. Šapošnikov zařizoval návštěvu obou agentů, kteří oficiálně vystupovali jako obchodníci.

Web iROZHLAS upozornil, že není jisté, zda je tato vyšetřovací verze i po dvou letech stále platná. Policie se k případu dlouhodobě nevyjadřuje. Nechtěla komentovat ani zprávu o Šapošnikovově úmrtí. „Podávání informací z trestního řízení v kauze Vrbětice má vyhrazeno Krajské státní zastupitelství v Brně,“ sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Brněnské státní zastupitelství komentář rovněž odmítlo.

Šapošnikov v minulosti veškerá podezření odmítl. „Co to znamená nějaký agent? Já žádné agenty neznám,“ řekl v lednu 2022 České televizi. Společnost Imex Group podle svého právního zástupce Radka Ondruše o žádných kontaktech Šapošnikova s GRU nevěděla. „Šapošnikov řekl, že Averjanova nezná. Neviděl ho, nesetkal se s ním, žádné e-maily si nepíší,“ uvedl tehdy Ondruš.

Při výbuchu prvního ze skladů v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý explodoval v prosinci téhož roku. V době explozí areál ve Vrběticích spravoval státní podnik Vojenský technický ústav. Podezření, že do výbuchů byli zapojeni Čepiga a Miškin, které britští vyšetřovatelé podezřívají z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury v roce 2018, vyvolalo diplomatickou roztržku mezi ČR a Ruskem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ostrá hádka ve studiu. Rusko bylo vyprovokováno, tvrdil David. Kým? divil se Pospíšil

Tagy:
exploze Zlínský kraj Vrbětice Rusko iRozhlas Nikolaj Šapošnikov Řecko ruská tajná služba Andrej Averjanov Imex Group agent