Nové informace o Vrběticích? Ruští zpravodajci jsou v Česku stále zakořeněni, říká Šedivý

Areál muničních skladů ve Vrběticích

Jiří Šedivý k novým informacím v kauze Vrbětice

Jsem přesvědčen, že v Česku je stále zakořeněná ruská zpravodajská skupina, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní expert a bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Reagoval tak na vývoj kauzy Vrbětice, vyšetřovatelé totiž nejspíše podezřívají ruskou manželskou dvojici ze špionáže na českém území. Šedivého nová zjištění nepřekvapila.

Nová stopa v kauze se točí kolem manželů Šapošnikovových. Ti měli sdělovat citlivé údaje o Vrběticích ruskému generálmajorovi Andreji Averjanovovi, jehož jednotka v GRU měla stát za výbuchy. Při první explozi v říjnu 2014 vybuchl sklad číslo 16 zbrojařské firmy Imex Group. Právě pro tu má dle informací Radiožurnálu Nikolaj Šapošnikov pracovat. Výbuch zabil dva české občany.

„Nepřekvapilo mě to. Od počátku tvrdím, že zde nemohla proběhnout akce jen dvou ruských agentů,“ konstatoval Šedivý. Za výbuchy mají primárně stát totiž dva agenti elitní skupiny 29155 ruské tajné služby GRU Anatolij Čepiga a Alexander Miškin. Oba nechvalně prosluli také nepovedenou otravou ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém Salisbury.

Původní zjištění o celé kauze jsou pravdivá

Šapošnikovovi měli podle informací Radiožurnálu začátkem října 2014 vyrazit na dovolenou do Portugalska. Tam se k nim měl přidat muž, který se „představil jako Andrej“. „Potkali jsme se na kávě, byli jsme v Portugalsku jako turisté. Prostě výlet, on se k nám přidal,“ sdělila pro Radiožurnál dcera Šapošnikovových, která je doprovázela na dovolené se svým mužem. Dodala, že si pouze prohlíželi památky v Lisabonu a z turisty, kterého potkali, měla prý „úžasný“ pocit. Podle ní pracoval jako „literární historik“.

„Věřím, že pokud budou policie a zpravodajské služby dál rozmotávat klubíčko, najdou další fakta. Buď budou doložena jako tvrdé argumenty, nebo budou v míře pravděpodobnosti, ale ukáží reálný obrázek situace v ještě větší šíři,“ uvedl Šedivý.

Je ale pravděpodobné, že podobných agentů může být v Česku stále mnoho? Podle Šedivého se v minulosti určitě podařilo omezit oficiální ruské zpravodajce, kteří byli kryti diplomatickými pasy. „Jsem ale přesvědčen, že zakořeněná zpravodajská skupina na českém území stále je a jen se čeká, až ji naše služby a policie odkryjí,“ vysvětlil bývalý náčelník generálního štábu. Aktivita na sociálních sítích a velké množství dezinformací prý svědčí o tom, že v Česku je velká části lidí, kteří jsou schopni Rusko podporovat za jakoukoliv cenu.

O kontaktu Šapošnikovových s ruským generálmajorem podle svých slov nevěděl ani právník Imex Group Radek Ondruš. „Nebyly ani náznaky v rámci výslechů a policie se na tyto kontakty vůbec nedotazovala. Neexistovalo nic, z čeho by společnost mohla nabýt dojmu, že něco není v pořádku. Nemohu vyvracet něco, o čem nevím,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Ondruš.

Moskva reagovala vyhoštěním 20 diplomatů

Česko-ruská diplomatická roztržka začala po oznámení 17. dubna, že z výbuchů v muničním skladě ve Vrběticích v roce 2014 jsou důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU, což Moskva odmítla. Česko poté rozhodlo o vyhoštění 18 pracovníků ambasády, které označilo za důstojníky ruských tajných služeb. Moskva reagovala vyhoštěním 20 diplomatů či zaměstnanců české ambasády v ruské metropoli.

Poté rozhodla ČR o vyhoštění dalších pracovníků, na jejichž odjezd dostalo Rusko čas do konce května. Moskva pak oznámila, že přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“. Česká vláda také vyřadila ruskou společnost Rosatom z tendru na rozšíření jaderné elektrárny Dukovany.

Tagy: