Zemřel kontroverzní ruský novinář. Pracoval v Praze, byl i válečný zpravodaj v Čečensku

Ruský novinář Andrej Babickij

Zemřel Andrej Babickij

Ve věku 57 let zemřel v Doněcku kontroverzní ruský novinář Andrej Babickij. S odvoláním na místní média o tom v pátek informovala stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL), pro kterou někdejší válečný zpravodaj v Čečensku dlouhá léta pracoval.

Babickij začal v roce 1987 pracovat jako redaktor disidentského časopisu Glasnosť. Během války v Čečensku v 90. letech byl jedním z mála novinářů, kteří na podzim 1999 pracovali v obléhaném Grozném. Jeho zpravodajství tehdy vyvolávalo ostrou kritiku ze strany Kremlu. Následně pracoval v Praze – v ruském servisu Rádia Svoboda, kde připravoval program Echo Kavkaza.

Po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym a vzniku povstaleckých republik na východě Ukrajiny v roce 2014 podpořil někdejší kritik ruského prezidenta Vladimira Putina postup ruských úřadů, kvůli čemuž byl propuštěn z RFE/RL. Stanici pak veřejně kritizoval.

V roce 2015 přesídlil do samozvané Doněcké lidové republiky, kde spolupracoval s ruskými médii. Působil také jako expert v komisi ruské Státní dumy pro „ideologickou opozici vůči Západu“ a vystupoval na podporu prezidenta Putina a jeho „ukrajinské“ strategie. V posledních měsících života Babickij veřejné dění téměř nekomentoval a k ruské invazi na Ukrajinu, která začala 24. února, se nevyjadřoval.

Podle webu Vzgljad zemřel Babickij ve svém bytě v Doněcku v noci na pátek. Příčinou smrti byla patrně zástava srdce.

Tagy: