Zemřel nejstarší český mořeplavec. K obeplutí Země mu chybělo málo, loď mu zničil tanker

Pouze tisíc kilometrů mu scházelo, aby v důchodovém věku obeplul celý svět. Oldřich Karásek patřil mezi nejznámější české mořeplavce. Zemřel v neděli 16. června ve věku 91 let, píše se na webu Paměti národa.

Karáskova záliba v dobrodružství začala již v mládí, kdy se začal intenzivně věnovat horolezectví, boxu a létání na rogalu. „Lezl jsem ve všech význačných lokalitách od Albánie přes Rusko. Ve Francii, to bylo v 68. roce, jsem lezl jižní stěnu Aiguille du Midi, jednu z nejtěžších, 500 metrů převislé stěny,“ vzpomínal Karásek pro Paměť národa.

ČTĚTE TAKÉ: Velryba v Chorvatsku vyvolala pozdvižení. Může být nebezpečná, varují úřady turisty

Právě během výpravy do Francie se dozvěděl o invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Po cestě domů jel přes Monte Carlo, kde poprvé uviděl plachetnice. Právě tam se měla zrodit jeho láska k moři.

Hned po návratu začal stavět svou první loď. Kvůli komplikacím se mu však podařilo emigrovat až v roce 1988. Na lodi se dvěma přáteli doplul až do Austrálie, kde cestu ukončili. Právě tam se také dozvěděl o převratu v jeho domovině a rozhodl se vrátit.

Až do důchodu pracoval v Úřadu pro normalizaci a měření. Do světa vyrážel za uspořené peníze, později z důchodu. Později se seznámil s podnikatelem Petrem Jirsou, který mu sponzoroval koupi nové lodi.

Právě s tímto plavidlem se v roce 2003 pokusil obeplout svět. Společnost mu dělala o 42 let mladší lékařka Karin Pavlosková. Cestu započali v Chorvatsku a pokračovali přes Kanárské ostrovy do Karibiku. V Panamě zažili velmi silnou bouři, při které Pavlosková třikrát vypadla z lodi. Na palubu ji Karásek vytáhl jen díky tomu, že byla přivázaná.

V cestě dále pokračovali přes Pacifik do Mikronésie, v Thajsku se Pavlosková odpojila. V další fázi jej doprovázeli dva kamarádi. Jejich cesta skončila v Rudém moři. Jeden z nich usnul za kormidlem a s plachetnicí se dostali do dráhy tankeru, který loď zničil. V té době čtyřiasedmdesátiletý dobrodruh cestu kolem světa nedokončil.

Své zkušenosti s jachtingem popsal v knize Jak (po)řídit loď. Karásek zemřel v neděli 16. června ve věku 91 let.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: I cesta je cíl aneb Putování po Azorech: Při toulkách po São Miguel prošoupete boty. A rádi

Tagy: