Zemřel populární britský herec, účinkoval i v Sexu ve městě. Dojemně na něj vzpomínal jeho syn

V pondělí zemřel ve věku 90 let skotský herec a hudebník David McCallum. Diváci ho mohli znát díky rolím ve filmech a televizních seriálech, jako jsou Sex ve městě, Velký útěk, Komorní letka nebo NCIS. Dojemnou vzpomínku sdílel nejen jeho syn Peter, ale také producenti Steven Binder a David North.

Hvězda skotského původu zemřela v pondělí ráno obklopena rodinou v newyorské presbyteriánské nemocnici. Informoval o tom web Sky News. Jeho rodina ho popsala jako „nejlaskavějšího, nejpohodovějšího, nejtrpělivějšího a nejmilovanějšího otce“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Strach o Sophii Lorenovou. Hvězda filmu skončila po ošklivém pádu v nemocnici

„Vždycky dával přednost rodině před sebou samým. Těšil se na každou příležitost, kdy se mohl setkat se svými vnoučaty, a s každým z nich měl jedinečné pouto. S nejmladším vnukem Whitem jsme ho na rodinných oslavách často potkávali v rohu místnosti, kde vedl hluboké filozofické rozhovory,“ popsal McCallumův syn Peter. Herec měl celkem tři syny – Petera, Valentina a Paula, dceru Sophii a osm vnoučat.

Herec z filmu Velký útěk nebo seriálů Sex ve městě, Zákon a pořádek, The Man from U.N.C.L.E a NCIS byl známý jako „skutečný renesanční člověk, fascinovala ho věda a kultura a tyto své vášně proměňoval ve vědění“. Peter dál uvedl, že jeho otec byl schopen „dirigovat symfonický orchestr a (kdyby to bylo potřeba) dokázal by provést skutečnou pitvu, a to na základě svého desetiletého studia pro roli v NCIS“. V kriminálním seriálu NCIS totiž McCallum ztvárnil roli hlavního patologa Donalda Mallarda.

McCallum se narodil v roce 1933 v Glasgow a pocházel z hudebně nadané rodiny, jeho otec David McCallum starší byl slavný houslista a matka Dorothy Dormanová violoncellistka. McCallum se nejdříve věnoval divadlu. Velký zlom ale nastal po přestěhování do Ameriky, kde byl obsazen do role tajného agenta Illyi Kuryakina v televizním seriálu The Man from U.N.C.L.E. Během vysílání seriálu získal dvě nominace na cenu Emmy a zahrál si také v klasických válečných filmech Velký útěk a Mosquito Squadron.

„Déle než dvacet let si David McCallum získával přízeň diváků po celém světě, když hrál moudrého, svérázného a někdy záhadného doktora Donalda ‚Duckyho‘ Mallarda. Jakkoli ho jeho fanoušci milovali, ti, kteří s Davidem pracovali po jeho boku, ho milovali ještě víc. Byl to vzdělaný gentleman, vždy laskavý, dokonalý profesionál a nikdy si nenechal ujít žádný vtip. Od prvního dne nám bylo ctí s ním pracovat a nikdy nás nezklamal. Byl jednoduše legendou a bude nám velmi chybět,“ uvedli producenti NCIS Steven Binder a David North.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nemohla jsem dýchat, i kůže mi byla malá. Herečka Bendová se svěřila s otřesným zážitkem

Tagy:
Amerika rodina film herec televizní seriál Sky News Cena Emmy David McCallum Naval Criminal Investigative Service David North