Zemřel významný historik filozofie Milan Sobotka. Znalec Hegela obdržel i státní ocenění

Ve věku 96 let zemřel v pátek historik filozofie Milan Sobotka, kterého v roce 2004 vyznamenal bývalý prezident Václav Klaus medailí Za zásluhy o stát v oblasti vědy. O jeho úmrtí informoval syn Tomáš Sobotka.

Sobotka se narodil v Olomouci a vystudoval filozofii a psychologii na filozofické fakultě v Olomouci. Dlouhodobě byl ale spjatý s Univerzitou Karlovu, kde působil od roku 1954 na katedře dějin filozofie, roku 1990 byl jmenován profesorem.

ČTĚTE TAKÉ: Revoluce v medicíně: Česká AI čte rentgeny lépe než lékaři, digitalizace nemocnic ale tápe

Sobotka byl předním českým odborníkem na německou klasickou filozofii. Je autorem monografií a článků z dějin evropské filozofie, řady předmluv k českým překladům významných filozofů.

„Svými předmluvami doplnil téměř všechna vydání spisů autorů novověké filozofie, které vycházely během 70. a 80. let v nakladatelství Svoboda, a zejména Patočkův překlad Hegelovy Fenomenologie ducha. Jeho vlastní první monografií bylo pojednání Člověk, práce a sebevědomí: Problém praxe v německé klasické filosofii (1969),“ uvedla Univezita Karlova (UK) na svém webu k Sobotkově práci.

Na UK Sobotka přednášel a vedl kurzy i po svém odchodu do důchodu v roce 1992.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Prevence vražedného útoku. Filozofická fakulta UK chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti

Tagy:
úmrtí vysoká škola Univerzita Karlova pedagog filozofie filozof Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Georg Wilhelm Friedrich Hegel Milan Sobotka