Revoluce v medicíně: Česká AI čte rentgeny lépe než lékaři, digitalizace nemocnic ale tápe

Umělá inteligence dokáže na rentgenových snímcích odhalit i drobné nálezy.

Revoluční technologie české zdravotnické firmy

Revoluční software českého startupu Carebot, který využívá umělou inteligenci (AI) k analýze rentgenových snímků hrudníku, získal mezinárodní certifikaci. Může tedy svůj systém nabízet radiologickým oddělením v nemocnicích po celé Evropě.

Technologie české společnosti pomáhá lékařům v řádech sekund na rentgenových snímcích rozpoznat i malé potenciální nálezy. To je klíčové jak pro prevenci, tak pro včasnou diagnostiku a léčbu.

ČTĚTE TAKÉ: Většina Čechů neví, co je deepfake ani chatGPT. Falešný Rakušan ale neprošel

„Servery předají lékařům dvě hlavní informace. První z nich je lokalizace konkrétní patologie. Přímo na snímku vyznačíme, kde se nález nachází, a jakého je druhu. Ve druhé části technologie sestaví jednoduchou lékařskou zprávu,“ popsal pro CNN Prima NEWS generální ředitel společnosti Daniel Kvak.

Umělá inteligence se podle slov zakladatele Carebotu učila ze statisíců radiologických snímků, které vyhodnotilo přes 80 expertů z celé Evropy. Klinické testy prý potvrzují vysokou přesnost systému. Největší benefit představuje zejména pro mladé a méně zkušené lékaře.

„Úspěšnost juniorních radiologů při hledání menších nálezů se pohybovala mezi 29 a 34 procenty, zkušení experti je správně odhalili v 81 procentech. Naše umělá inteligence však potenciální nálezy našla v 91 procentech případů,“ sdělil Kvak. Systém dosud není zcela dokonalý a podle Kvaka občas hlásí falešně pozitivní nálezy.

Získání mezinárodní certifikace firmě trvalo necelý rok. „Získali jsme ji v rekordně krátké době. Obvykle trvá celý proces roky, nám zabral jedenáct měsíců,“ popsal výkonný ředitel společnosti Matěj Misař.

V pilotním provozu systém testovala na desítkách pracovišť, primárně v České republice a na Slovensku. O technologii mají podle slov zakladatele společnosti zájem pracoviště i v Polsku, Německu či Velké Británii.

Kvalita péče poroste

Denně software českého startupu používají na radiologickém oddělení v šumperské nemocnici. „Přínosem je zvláště pro mladé neatestované kolegy, kteří se na těchto snímcích učí,“ řekl primář oddělení Jiří Gerold.

ČTĚTE TAKÉ: Když k diagnóze stačí chytrý telefon. Ušní infekci u dětí odhaluje AI pomocí nové aplikace

Umělá inteligence pomáhá také lékařům v Nemocnici AGEL Nový Jičín. „Čím více je lékař zahlcen daty, tím více klesá jeho efektivita a schopnost koncentrace na vyhodnocení daného snímku. Naopak, čím více má umělá inteligence k dispozici dat, tím lépe se učí,“ vysvětlil předseda představenstva novojičínské nemocnice Jakub Fejfar.

Díky AI, která má větší šanci všimnout si drobných nálezů, tak podle něj stoupá kvalita poskytované péče a bezpečí pacientů. Díky zisku mezinárodní certifikace tak systém do budoucna bude moci využívat více zdravotnických zařízení skupiny AGEL.

S digitalizací v českých nemocnicích tápeme

Digitalizace obecně v tuzemských zdravotnických zařízeních podle zástupce ředitele pro zdravotní služby v Oblastní nemocnici Mladá Boleslav Jána Dudry není na vysoké úrovni. Vývojáři podle něj digitalizaci v nemocnicích vnímají jako „digitalizaci papíru“.

„Je zapotřebí převést procesy v nemocnicích do podoby, která se bude odrážet v samotném digitálním prostředí, v konkrétních systémech. To povede k vyššímu bezpečí pacientů, vyšší efektivitě a lepšímu využití zdravotnického personálu, kterého je stále čím dál tím méně,“ popsal Dudra.

K tomu je podle něj třeba součinnost ministerstva zdravotnictví s vedením nemocnic. „V managementech zdravotnických zařízeních se občas setkáte s nechutí až snahou o zavržení digitalizačních procesů. Často se v nich nachází nechuť jít do rizika. Zdravotnictví je oblast, ve které můžete najít setrvačnost, až snahu o udržení stávajícího systému,“ dodal Dudra. Každá změna ve zdravotnictví podle něj bolí, ale současná snaha resortu ministra Vlastimila Válka (TOP 09) na poli digitalizace je prý promyšlená a má naději na úspěch.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Boj proti černému kašli: Očkování by mohly hradit pojišťovny, vakcíny již nyní rychle mizí

Tagy:
zdraví nemocnice zdravotnictví Německo Velká Británie Slovensko Polsko umělá inteligence Evropa rentgen medicína technologie lékař AI software TOP 09 Vlastimil Válek Česko lékařství Agel Oblastní nemocnice Mladá Boleslav Ministerstvo zdravotnictví České republiky Nemocnice AGEL Nový Jičín Ján Dudra Jiří Gerold Jakub Fejfar