Basketbalový svět v slzách. V 52 letech zemřel hráč NBA, truchlí rodina i univerzitní klub

Svět basketbalu přišel o svou hvězdu. Bývalý hráč NBA a legenda univerzitního basketbalu Eric Montross podlehl rakovině v 52 letech. Zákeřnou nemoc mu diagnostikovali letos v březnu, informují zahraniční média.

Zprávu o úmrtí zveřejnil univerzitní basketbalový klub Tar Heels z Univerzity Severní Karolína (UNC), kde Montross hrával v devadesátých letech během studií na tamní vysoké škole. Klub souběžně publikoval také vyjádření rodiny, píše deník Daily Mail.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřela basketbalová legenda. Davis zářil v NBA a vyhrál i olympijské hry

„Rodina Erica Montrosse oznamuje, že zemřel v neděli 17. prosince obklopen blízkými ve svém domě v Chapel Hill,“ začíná prohlášení, které klub zveřejnil na svých sociálních sítích.

„Ericovi byla diagnostikována rakovina v březnu 2023 a jsme vděční za obrovskou podporu a skutečně ohromující lásku. Eric bojoval se svým typickým odhodláním a grácií,” popisuje truchlící rodina.

Montross hrál v univerzitní basketbalové lize za severokarolínský tým Tar Heels pod legendárním trenérem Deanem Smithem mezi lety 1990 až 1994. Během čtyř let se tým dvakrát umístil v první pětce v žebříčku agentury Associated Press 25 nejlepších univerzitních basketbalových týmů.

V roce 1994 se stal s číslem 9 členem týmu Boston Celtics, který hrál v nejvyšší basketbalové lize a v NBA hrál až do roku 2002, informuje CBS Sports.

Smrt basketbalové hvězdy zasáhla také jeho bývalé spoluhráče. „Tahle zpráva velmi bolí. Miluju tě můj centre,” napsal na svém X účtu (dříve Twitter) Derrick Phelps, který hrál s Montrossem v roce 1993 v univerzitním týmu NCAA.

„Eric byl ten nejmilejší a nejlaskavější člověk, jakého kdo mohl znát. Skvělý hráč a šampion, manžel, otec, přítel a skutečně úžasná a krásná duše,“ napsal na sociální sítě bývalý hráč týmu Duke Jay Bilas.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česká basketbalistka je stále v Izraeli

Tagy:
hvězda rakovina úmrtí NBA Daily Mail basketbal Eric Montross North Carolina Tar Heels men's basketball