Zemřela fotbalová legenda Luis Suárez. Jeho způsob hry inspiroval generace, rozloučil se Inter

V 88 letech zemřel bývalý španělský fotbalista Luis Suárez, držitel Zlatého míče za rok 1960 a mistr Evropy z roku 1964. O jeho úmrtí v neděli informoval na svém webu klub Inter Milán, v jehož dresu strávil značnou část kariéry. Třikrát s ním vyhrál italskou ligu a dvakrát Pohár mistrů evropských zemí, tedy nynější Ligu mistrů. „Jeho dokonalý a nesrovnatelný způsob hry inspiroval celé generace hráčů,“ uctilo památku bývalého spoluhráče vedení klubu.

Fotbalový Inter se rozloučil s fotbalovou legendou a bývalým hráčem také prostřednictvím twitterovém příspěvku. „Výjimečný talent a legenda Interu. Desítka Grande Interu, která dostala naše barvy na vrchol v Itálii, Evropě i ve světě. Když si nevíte rady, dejte míč Suárezovi. Ciao, Luisito,“ stojí na sociální síti klubu, s nímž Suárez svázal jak svůj profesní, tak soukromý život. Až do své smrti žil totiž v Miláně. Za Inter odehrál 256 zápasů a dal 42 gólů.

Klub se s legendou rozloučil i v dojemném vzkazu na svých webových stránkách. Ve vzpomínce se hovoří mimo jiné i o perfektním a nesrovnatelném stylu hraní, který inspiroval celé generace dalších fotbalistů.

Suárez nastupoval také za rodnou La Coruňu či Barcelonu, s kterou vybojoval dva španělské tituly. Během angažmá na Camp Nou si vysloužil Zlatý míč. Prestižní ocenění získal jako jediný španělský rodák v historii, v hlasování novinářů porazil legendárního kanonýra Ference Puskáse. Jiný španělský držitel Zlatého míče Alfredo Di Stéfano se narodil v Argentině.

Hráčskou kariéru ukončil Suárez v dresu Sampdorie Janov v roce 1973 a následně začal s trénováním. Několikrát koučoval také Inter, vedl rovněž La Coruňu, Cagliari a španělskou reprezentaci. Jako hráč absolvoval v národním týmu 32 utkání a vstřelil 14 branek.

Tagy:
Itálie FC Barcelona úmrtí fotbal Zlatý míč UC Sampdoria FC Internazionale Milano Luis Alberto Suárez