Zemřela jedna z největších rockových ikon. Zpěvák Meat Loaf prodal přes 100 milionů alb

Zemřel zpěvák Meat Loaf

Zemřel Meat Loaf

V noci na čtvrtek zemřel ve věku 74 let držitel ceny Grammy, americký zpěvák Meat Loaf. Umělec vlastním jménem Michael Lee Aday prodal za svou kariéru přes 100 milionů alb. Zprávu potvrdil na Facebooku jeho dlouholetý agent Micheal Greene. Potýkal se s množstvím zdravotních problémů, několikrát zkolaboval na pódiu.

„Se zlomeným srdcem oznamujeme, že dnes v noci zemřel nedostižný Meat Loaf se svou ženou Deborou po boku,“ stojí v prohlášení na sociálních sítích.

Hudebníkova kariéra začala koncem 60. let, kdy založil svou první skupinu Meat Loaf Soul. Dostal tři nahrávací smlouvy a všechny odmítl. Během svého prvního vystoupení předskakoval skupinám Them a Question Mark and the Mysterians Vana Morrisona.

Our hearts are broken to announce that the incomparable Meat Loaf passed away tonight surrounded by his wife Deborah,...

Posted by Meat Loaf on Thursday, January 20, 2022

Po účinkování v různých divadelních představeních a nahrávání se společností Motown se během konkurzu seznámil se svým budoucím spolupracovníkem, skladatelem a dramatikem Jimem Steinmanem. V sedmdesátých letech se stal díky účinkování v Rocky Horror Picture show obrovsky populárním a následně začal se Steinmanem pracovat na svém nejslavnějším albu Bat Out Of Hell.

Zápis do Guinnessovy knihy rekordů

Album Bat Out of Hell, kterého se prodalo 43 milionů kusů, se dostalo i do Guinnessovy knihy rekordů. Z britské hitparády nevypadlo přes 470 týdnů. „Dvojkou“ Bat Out Of Hell II: Back Into Hell se Meat Loaf v roce 1993 postaral o vzrušující návrat na hudební scénu a opanoval jí hudební žebříčky. Hit I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That) byl pět týdnů v čele americké hitparády a zpěvák za něj získal Grammy. A v roce 2006 přidal Meat Loaf do třetice album Bat Out Of Hell III: The Monster Is Loose.

Za svou kariéru prodal po celém světě více než 100 milionů alb, což ho řadí mezi nejúspěšnější hudebníky nejen rockové historie. Po ohromujícím úspěchu alba Bat Out of Hell se stal Meat Loaf hvězdou, jeho hudební styl v mnohém připomínal Bruce Springsteena. V 80. letech vydal desky Dead Ringer, Midnight at the Lost and Found a Bad Attitude, které nebyly tak komerčně úspěšné. Větší ohlas zaznamenalo album Welcome to the Neighborhood z roku 1995. Poslední, dvanácté, studiové album pod názvem Braver Than We Are vydal v roce 2016.

„Víme, jak moc pro mnohé z vás znamenal. Opravdu si v období smutku vážíme veškeré lásky a podpory. Ztratili jsme inspirativního umělce a krásného člověka. Děkujeme vám za pochopení, že v této chvíli potřebujeme soukromí. Z jeho srdce do vašich duší... nikdy nepřestávejte rockovat!“ pokračuje prohlášení. Příčina smrti je zatím neznámá.

Meat Loaf ztvárnil také ikonické filmové role. Zahrál si zejména Eddieho v Rocky Horror Picture Show (1975) a Boba Paulsona v Klubu rváčů (1999). Celkem si zahrál ve více než 65 filmech. K dalším snímkům patřily například komedie Štvanci z roku 1986, Léto v Alabamě, Max a Kevin nebo Waynův svět. Ještě v roce 2017 si zahrál v seriálu Ghost Wars.

Byl také vynikajícím jevištním umělcem, hrál v původním obsazení Rocky Horror Picture Show a v inscenacích hry Hair na Brodwayi i jinde. Přezdívku Meat Loaf (Sekaná) získal už na střední škole kvůli své robustní postavě. Narodil se 27. září 1947 v texaském Dallasu v rodině bývalého policisty, jeho matka zpívala v gospelovém kvartetu.

Zpěváka léta sužovaly zdravotní problémy. Trpěl takzvaným Wolff-Parkinson-Whiteovým syndromem. V roce 2003 zkolaboval při koncertu v Londýně, byl převezen do nemocnice, kde se podrobil dvouhodinovému kardiochirurgickému zákroku. V roce 2008 musel přerušit evropské turné poté, co mu lékaři na jedné hlasivce objevili cystu. A na pódiu zkolaboval i v roce 2016.

Tagy: