Zemřela legenda NBA Robert Reid. Zapsal se do historie klubu a zářil ve finále soutěže

Fanoušky americké NBA zasáhla smutná zpráva. Ve věku 68 let zemřel bývalý basketbalista týmu Houston Rockets Robert Reid. Za celek z největšího města státu Texas zářil deset sezón a dvakrát si zahrál ve finále americké ligy. Zemřel na rakovinu, informuje Houston Chronicle.

„Měl jsem tu čest znát Roberta více než 40 let a jeho přítomnost vždy přinášela radost a pozitivní atmosféru do každé místnosti, do které vstoupil,“ napsal na sociální síti X majitel basketbalového celku z Houston Rockets Tilman Fertitta. Reida označil za legendu.

ČTĚTE TAKÉ: Mám rakovinu, byl to šok, svěřil se olympijský vítěz. Fanouškům poslal dojemný vzkaz

„Nikdy nezapomenu na sledování týmů Rockets, jejichž byl v 80. letech součástí, jak bojují ve finále, a na jeho lásku ke hře. Upřímnou soustrast jeho ženě Dianě a všem, kterým byl drahý. Robertovu nepřítomnost hluboce pocítíme a budeme na něj s láskou vzpomínat,“ dodal Fertitta.

Rockets si dvoumetrového rozehrávače vybrali ve druhém kole draftu NBA v roce 1977, připomněl Houston Chronicle. Rychle se stal lídrem týmu a byl známý svou všestranností a obrannými schopnostmi. Čtyři roky po svém debutu v texaském týmu se celek probojoval do finále NBA, kde ale nestačil na Boston Celtics. V roce 1982 ve věku pouhých 27 let odešel Reid nečekaně do sportovního důchodu a věnoval se víře.

Již o rok později se ale k basketbalu a do týmu z Houstonu vrátil a odehrál za něj dalších pět sezón. V roce 1986 si klub opět zahrál v zápase o titul mistrů NBA a tuto účast mu zajistil právě Reid, který 15 sekund před koncem zápasu play-off finále Západní konference s týmem Los Angeles Lakers trefil rozhodující hod. Ve finále ale jeho celek opět podlehl rivalům z Bostonu.

Po sezóně 1988 Rockets Reida vyměnili do týmu Charlotte Hornets, kde strávil dvě sezony. Krátce hrál také za Portland Trail Blazers a Philadelphia 76ers a v roce 1991 ve věku 35 let definitivně ukončil kariéru.

Reid má stále místo v první desítce v několika historických statistikách Rockets. V počtu odehraných zápasů (762) je čtvrtý, v počtu bodů (8 823) mu náleží osmé místo stejně jako v počtu doskoků (3 706). Je také historicky pátý nejlepší v počtu získaných míčů (881).

Po skončení hráčské kariéry se Reid věnoval trenérské činnosti, mimo jiné dvě sezony působil jako hlavní trenér týmu Yakima Sun Kings. Byl také aktivní v místních charitativních organizacích. Zemřel ve věku 68 let po boji s rakovinou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pocta Jágrovi: Pittsburgh vyvěsil jeho dres s číslem 68. Největší dík patřil rodičům

Tagy:
smrt rakovina statistiky Houston NBA finále sport basketbal Charlotte Hornets Houston Rockets basketbalista sportovní soutěž Philadelphia 76ers Portland Trail Blazers Robert Reid Tilman J. Fertitta