Zemřela matka Whitney Houstonové Cissy. Zpívala i s Elvisem, získala dvě ceny Grammy

Ve věku 91 let zemřela americká zpěvačka Cissy Houstonová, matka popové hvězdy Whitney Houstonové. Držitelka dvou ocenění Grammy, která zpívala například po boku Elvise Presleyho, zesnula 12 let po smrti své dcery. O jejím úmrtí podle agentury AP informovala rodina.

Cissy Houstonová zahájila kariéru v polovině minulého století jako gospelová zpěvačka. V 60. letech však přešla od spirituální hudby k soulu a popu a začala se objevovat v doprovodných skupinách výrazných sólových zpěváků. Dlouhá léta působila ve skupině The Sweet Inspirations, která doprovázela například Otise Reddinga, Van Morrisona či Jimiho Hendrixe. Mezi nahrávky, na nichž zní její hlas, patří například Van Morrisonova skladba Brown Eyed Girl či píseň Dustyho Springfielda Son of a Preacher Man.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel ikonický herec Michel Blanc. Byl monumentem francouzského filmu, truchlí prezident

Z Houstonové se stala velmi žádaná doprovodná zpěvačka a během své kariéry nazpívala na 600 písní. Obě své ceny Grammy získala za žánr, z nějž vzešla: za dvě alba gospelových písní Face to Face a He Leadeth Me.

Do kostelního sboru přivedla v 70. letech i svou dceru Whitney, jejíž věhlas později výrazně překonal úspěchy Cissy Houstonové. Kmotrou malé Whitney byla soulová diva Aretha Franklinová, s níž matka Cissy rovněž zpívala.

Cissy Houstonová zemřela doma v New Jersey, podle AP trpěla Alzheimerovou chorobou. „Matka Cissy byla silnou a vyčnívající postavou v našich životech,“ uvedla podle AP její snacha Pat Houstonová, podle níž bude rodina vzpomínat na její více než sedm desítek let trvající hudební kariéru.

Její dcera Whitney zemřela v roce 2012 ve věku 48 let nešťastnou náhodou utonutím ve vaně hotelového apartmá, k její smrti ale přispěla také srdeční choroba a kokain, jehož byla zpěvačka chronickým uživatelem. Kariéru talentované šestinásobné držitelky Grammy těžce poznamenal především krach manželství, alkohol a právě drogy.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ztracený oznámil návrat. Jsem zase jako mladý kluk ze Šumavy, řekl. Dodal, kdo ho na turné doprovodí

Tagy:
hudba společnost kariéra celebrity Elvis Presley Jimi Hendrix Associated Press Grammy Award Whitney Houstonová Aretha Franklinová umění a zábava umění, kultura, zábava a média smrt a umírání Cissy Houstonová Cissy Houston The Sweet Inspirations