Smrt operní divy Rybárské zasáhla Slovensko. Její hlas okouzlil celý svět

Ve věku pětašedesáti let zemřela sólistka opery Slovenského národního divadla Ľubica Rybárska. O její smrti informoval na Facebooku její syn.

„V tento pěkný slunečný květnový den náš svět potichu a pokojně opustila Ľubica Rybárska. Maminko, děkujeme ti za všechno a nikdy nezapomeneme na tvoji nekonečnou lásku a neopakovatelný andělský hlas. Dávej tam na nás shůry pozor. Jednou se znovu setkáme,“ napsal syn operní divy Martin Gigac na sociální síti Facebook.

ČTĚTE TAKÉ: NobodyListen je posedlý dříč, říká Kretík. A proč Calin a Viktor Sheen nepotřebují reklamu?

Rybárska se narodila v Martině 13. července 1958. Vystudovala hudební konzervatoř v Žilině a poté Vysokou školu múzických umění v Bratislavě (VŠMU). Už během vysokoškolského studia debutovala postavou Katreny v Suchoňově opeře Krútňava na prknech Opery Slovenského národního divadla v Bratislavě (SND), kam po ukončení školy nastoupila do angažmá, stojí v jejím medailonku zveřejněném na stránkách VŠMU.

V Opeře SND ztvárnila řadu náročných titulních postav – od Amélie ve Verdiho opeře Maškarní bál až po Jaroslavnu v Knížeti Igorovi A. P. Borodina. V těchto rolích se ukázala i v zahraničí během zájezdů se souborem.

Obrovské popularity se jí ale dostalo poté, co zvítězila v prestižní světové operní soutěži Luciana Pavarottiho ve Filadelfii v USA a mohla si tak zahrát po boku věhlasného Pavarottiho.

Od roku 2004 začala působit jako pedagožka na katedře zpěvu na VŠMU a v roce 2019 jí byl prezidentem Slovenské republiky udělen titul profesorky na HTF-VŠMU v Bratislavě. Kromě svého pětatřicetiletého působení v Opeře SND se velmi ráda věnovala právě nastupující generaci nových talentů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Slováčková se vyjádřila k Novotnému. Tenhle pán se chce jen zviditelňovat. V rodině jsme na to zvyklí

Tagy:
smrt Slovensko úmrtí hudba syn kultura Ľubica Rybářská opera