Zemřela Dana Němcová, výrazná tvář disentu. Aktivně se zasazovala o ochranu lidských práv

Ve věku 89 let v úterý zemřela jedna z nejvýraznějších osobností československého disentu Dana Němcová. Informaci jménem rodiny sdělil předseda správní rady Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Vojtěch Sedláček.

Na její úmrtí reagoval na Twitteru předseda vlády Petr Fiala. Zmínil, že byla mimořádnou osobností, statečnou a hluboce lidskou, která se svou vytrvalou a důslednou obhajobou lidských práv významně zasloužila o naši svobodu a demokracii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zrušení devátých tříd, výtvarky a dva povinné jazyky. Experti se přou o změně školství

Němcová byla jednou z prvních signatářek a později i mluvčích Charty 77. Spoluzakládala Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS), tedy organizaci, která pomáhala obětem komunistického bezpráví. Němcová, matka sedmi dětí a vystudovaná psycholožka, sama čelila za své názory za minulého režimu pronásledování, výslechům a domovním prohlídkám. Směla pracovat jen jako uklízečka a domovnice, byla i ve vězení.

Po revoluci 1989 krátce působila jako poslankyně Federálního shromáždění, hlavně ale pokračovala v obraně lidských práv a v pomoci slabým či bezmocným. Společně s Olgou Havlovou stála od počátku ve Výboru dobré vůle, který dodnes pomáhá lidem se zdravotním postižením, opuštěným dětem, seniorům a nemocným.

Projekt Paměť národa na sociálních sítích připomenul, že Němcová s manželem vytvořili ve svém bytě v Ječné ulici v Praze jedno z neformálních center opozice proti komunistickému režimu.

„Dana Němcová, žena plného a svobodného života, dnes v ranních hodinách zesnula. Ve svých 89 letech plna svých dnů, jak je psáno. Poctivá, statečná, srdcem a oběma rukama bez váhání vždy připravena k dobrým a odvážným věcem. Kolik lidí se na ni mohlo spolehnout a v jak těžkých situacích,“ připomněl v úterý Sedláček, který se s Němcovou znal od roku 1970.

Reakci na skon známé disidentky přidali také další politici.

„Neváhala se postavit zlu odvahou a laskavostí. Čest její památce a upřímnou soustrast pozůstalým. Dobrých lidí, jako byla ona, není nikdy dost,“ uvedl na Twitteru pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). I podle něj byla Němcová mimořádně statečná, morálně pevná a výjimečná žena.

„Statečná dáma, nezpochybnitelný morální vzor. Svou víru nikomu nevnucovala, svojí vírou žila,“ uvedl exministr financí a spoluzakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek.

Tagy: