Zesnulou tetu okradli. Z rukou jí sebrali cenné prsteny, říká Špidlova nešťastná příbuzná

Ženské ruce

Okradli zemřelou

Když vám zemře někdo blízký, chcete se s ním rozloučit a v soukromí truchlit. Jen těžko představitelná je situace, že zjistíte, že cennosti, které měl zesnulý u sebe, najednou zmizely. Své o tom ví příbuzná expremiéra Vladimíra Špidly Kateřina Pfauserová.

Kateřina v květnu přišla o milovanou tetu, místo truchlení ale řešila krádež prstenů, které měla její teta těsně před smrtí na rukou. „Sestřička podle policie upozorňovala paní doktorku, že prsteny nemohla sundat, aby paní doktorka zcela jistě vyplnila do formuláře, že má dva zlaté kovy na ruce,“ popsala pozůstalá.

Když ale volala do pohřební služby Pegas, která pozůstalou převážela, žádné prsteny prý nebyly v dokumentech uvedené. „Pro nás je směrodatný jeden dokument, který se jmenuje list o prohlídce zemřelého. V kolonce 12A se uvádí, jestliže měl zemřelý nějaké cenné kovy. V tomto případě byla vyplněná tak, že na těle žádné cennosti nebyly,“ řekl jednatel pohřebního ústavu Jiří Haman.

Pro paní Kateřinu neznamenaly tyto šperky jen hodnotné cennosti, ale hlavně památku na milovanou tetu. Proto se obrátila na policii a na právního zástupce. „Nemocnice nám sdělila, jaké osoby měly k zemřelé přístup a jestli s ní nějak pracovaly. Následně byly tyto osoby předvolány na policii,“ popsal vyšetřovatel Pavel Bednář.

„Vzhledem k tomu, že zatím nebyl nalezen pachatel, věc jsme odložili s tím, že pokračuje další šetření, jako je prověřování různých zastaváren a podobných institucí,“ doplnil Bednář.

Prsteny mohl ukradnout kdokoliv

„Na základě toho vyšetřování policie konstatovala závažná zjištění právních předpisů, a to zejména v porušení zákona o zdravotních službách,“ uvedl právník pozůstalé Pavel Jiřička. Jedním z hlavních pochybení nemocnice byl volně dostupný klíč od márnice. „Zjistili, že klíče byly volně dostupné, takže to mohl být kdokoliv z náhodně kolemjdoucích. Nemocnice svou nedbalostí dopustila, že byl spáchán trestný čin,“ uvedla pozůstalá.

Podle Nemocnice na Františku v minulosti žádnou takovou krádež neřešili. Aby podobným případům v budoucnu předešli, přijala nemocnice přísnější opatření. „Považujeme to za velmi nešťastnou událost, kterou jsme zatím ještě neřešili. Je to velmi citlivá záležitost a velmi vážná věc. Jsme v kontaktu s právním zástupcem příbuzné a celá věc je v jednání,“ uvedla mluvčí nemocnice Lucie Krausová.

Tagy: