Zemřeli v podzemním potoce. České hledače pokladů zabila změna počasí

CNN Prima NEWS slaví 4. narozeniny a chystá několik novinek

Spáleniště, Jak zemřeli keškaři - 5.10. v 15:30

Hledají schované schránky, kterých si normální lidé většinou nevšimnou, říkají si keškaři. Právě čtveřice kamarádů se vypravila v červnu 2018 na honbu za pokladem. Na výpravu, kvůli které se změnila pravidla hledání kešek v České republice.

Rozhodli se totiž vybrat schránku schovanou v propusti Motolského potoka – tedy v podzemní části, kudy teče malý potůček. Ale když vlezli do podzemí, přišel silný déšť a z potůčku se stal smrtící živel. Muže a ženu našli svědci ve Vltavě a zachránili jim život. Oba ale postrádali své partnery a do akce museli hasiči – konkrétně potápěči.

„Z mého pohledu, když jsem viděl, co ti lidi museli zažít, jaký tobogán… S tím, že tam byly konstrukční části dost nebezpečné, přes které je strhávala ta voda, tak ty dvě osoby, co přežily, měly obrovské štěstí.“

Vzpomíná Marek Schober, hasič, který po zmizelých pátral. Podle něj bylo v podzemním kanálu vidět, že voda sahala až po strop. Při pátrání ale nebylo nutné se potápět. Ze smrtícího živlu byl zase jen malý potůček – jak voda rychle přišla tak opět zmizela. Hasiči si museli svítit a hledat v zákoutích podzemní řeky.

„Komunikovali jsme s týmem na povrchu, museli jsme vědět, že se nezmění počasí, aby byl průzkum bezpečný.“

Nakonec to ale dopadlo tak, jak se předpokládalo. Těla zmizelé dvojice vydala až řeka Vltava a pomoci jim už nikdo nemohl. Keškaři tak měnili pravidla tak, aby se tajné schránky nedávaly za žádných okolností do míst, která by byla pro hledače nebezpečná. V dalším dílu Spáleniště… příběhy hasičů popisuje hasič i to, jaká je viditelnost v českých vodách a mluví i o tom, že občas je jeho úkolem poslepu nahmatat bezvládné lidské tělo. Uvidíte ho už tuto sobotu v 15:30 na CNN Prima NEWS.

Tagy:
Matěj Rychlý katastrofa potok Vltava Česko Spáleniště... příběhy hasičů katastrofy, nehody a mimořádné události Motolský potok keškaři