Žena, kterou zavalila lavina v Krkonoších, zemřela v nemocnici

Lavina v Krkonoších

Na polské straně Krkonoš se v údolí Bialy Jar utrhla lavina (zdroj: CNN Prima NEWS)

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové v noci na pondělí zemřela žena, kterou v neděli v Krkonoších v oblasti Mužských kamenů zavalila lavina. Do nemocnice byla převezena v kritickém stavu, řekl mluvčí hradecké FN Jakub Sochor. Neštěstí se stalo v neděli na Mužských kamenech, hora je asi šest kilometrů od Špindlerova Mlýna. Ženu přepravil vrtulník do hradecké nemocnice. Další dva muži utrpěli šok, vyvázli bez zranění.

„Do Fakultní nemocnice Hradec Králové byla převezena v kritickém stavu a přes veškerou péči se ji nepodařilo zachránit. Zemřela v noci na dnešek,“ řekl v pondělí ČTK Sochor.

Lavina sjela na polské straně hor v neděli odpoledne. Horští záchranáři po pádu laviny našli pod sněhem jednu ženu, kterou přepravil vrtulníkem do hradecké fakultní nemocnice. Podle horské služby bylo na místě v době sesuvu šest lidí, nikdo z dalších zranění neutrpěl.

„Lavina sjela směrem na sever, bylo to v Černém kotli (Czarny kociol), kousek za hranicí. Informaci jsme dostali těsně před 14:00. Hned na začátku jsme dostali informaci, že se tam pohybovalo šest lidí, byli na skialpech, jednalo se o Čechy. Pravděpodobně si lavinu odřízli sami,“ zhodnotil náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

Lavina se v neděli uvolnila také na polské straně Krkonoš v lokalitě Bialy Jar, kde pomáhaly desítky členů české horské služby. Pod sněhem nikoho nenašli.

Lavinové neštěstí se stalo v Krkonoších také 15. února. Lavina na české straně hor zasypala sedmnáctiletého skialpinistu, mladík zemřel, druhý čtyřicetiletý muž přežil. Lavina, kterou strhli, sjela od Slezského domu do žlabu Úpičky v Obřím dole.

Tagy: