Zima přichází, máme krásné ženy. Moskva láká bizarním spotem na stěhování do Ruska

Život v Moskvě

Lákavý život v Rusku

Po sociálních sítích se začalo šířit zvláštní video, které údajně nasdílely ruské propagandistické kanály. Spot láká Evropany na život v Rusku, akcentuje přitom například levné energie, krásné ženy nebo silnou ekonomiku, která dokáže odolat sankcím. Uživatelé ani média se neshodnou, zda jde opravdu o ruský produkt, nebo dobře mířenou internetovou satiru.

Na první pohled bizarní spot vypráví o přednostech Ruské federace a láká diváky na trvalý pobyt v této zemi. Video přitom doprovází anglický komentář, který má zjevný filmový nádech, a vytváří proto prostor pro pochybnosti, zda byl spot skutečně vytvořen v Rusku.

O tom, že video vytvořili ruští propagandisté, informoval například britský web Express a řada předních účtu na Twitteru. Někteří uživatelé si jsou naopak jistí, že jde o satiru a že video vytvořil někdo z Evropy nebo USA.

Na co Rusko láká?

„Tohle je Rusko. Chutná kuchyně, krásné ženy, levný plyn, bohatá historie, světově uznávání spisovatelé, unikátní architektura, úrodná půda, levná elektřina a voda, balet, levná rozvážka jídla i taxi, tradiční hodnoty, křesťanství, žádná kultura rušení, pohostinství, vodka a ekonomika, která dokáže ustát tisíce sankcí,“ to jsou údajné přednosti Ruska, které vypočítává hlas v bizarním propagandistickém videu.

Spot pak končí apelem na diváky, aby se přestěhovali do Ruska. Toto zvolání pak doplňuje slogan „zima přichází“ – právě tato část spotu se dočkala na sociálních sítích nejbouřlivějších reakcí. Sousloví odkazuje jednak na fakt, že řadu Evropanů kvůli drahým energiím čeká těžká zima, zároveň jsou ale tato dvě slova kulturní referencí na populární seriál Hra o trůny, kde takto hrdinové věštili příchod kruté zimy a nadpřirozených hrůz.

Internet rychle zareagoval

Některé uživatele ruský spot natolik pobavil, že začali s tvorbou vlastních parodických videí, která mají ukazovat na „pravou“ krásu Ruska.

V takových spotech se objevují například výbuchy nebo shnilé chleby, které mají parodicky odkazovat na levný plyn a skvělou kuchyni.

Tagy: