RADAR: Sněhová smršť se žene na Česko, napadne až 40 cm. Kde bude situace nejhorší?

Ilustrační foto.

Počasí 1.12.2023 6:49

Začátek meteorologické zimy odstartuje mrazivým počasím, doprovázeným vydatným sněžením. „Zejména na jihu a východě může do sobotního večera napadnout i kolem 40 cm nového sněhu,“ informují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu, kteří kvůli tomu vydali výstrahu.

Páteční ráno se teploty pohybují nejčastěji mezi −1 až −5 °C, během dne pak naměříme teploty kolem −2 až 2 °C. Od jihu začíná sněžení, které bude během dne, hlavně na jihu území, vydatnější. A postupně se rozšíří na většinu našeho území. Odpoledne tedy čekáme zataženou, šedivou oblohu se sněžením a teploty kolem bodu mrazu.

ČTĚTE TAKÉ: Jak v mrazu předejít poškození vašeho telefonu? Sedm rad, kterými byste se měli řídit

Na jihu Čech odborníci z Českého hydrometeorologické ústavu (ČHMÚ) očekávají, že by během dne mohlo napadnout až 10 cm těžkého a mokrého sněhu. „Ten by mohl opět způsobovat komplikace, hlavně v lámání větví stromů,“ upozornila meteoroložka CNN Prima NEWS Tereza Matušková.

Nejméně bude sněžit na severu našeho území, tam by mělo nasněžit pouze kolem jednoho centimetru. Sněžení bude pokračovat i během soboty. To by mělo být ještě vydatnější a místy by mohlo napadnout až kolem 20 cm sněhové pokrývky, ojediněle dokonce až 40 cm, to se týká zejména Jihočeského kraje a Vysočiny.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře a následně Nový sníh.

Z tohoto důvodu jsou v platnosti výstrahy ČHMÚ. Od pátečních 11 hodin do nedělní půlnoci vyhlásili meteorologové oranžový stupeň nebezpečí před vysokou sněhovou pokrývkou pro jihozápad České republiky. Meteorologové tam očekávají sněhovou kalamitu, která může způsobit velké komplikace v dopravě, energetice a průmyslu i zásobování. Na větší části našeho území, vyjma Královehradeckého, Ústeckého, Karlovarského a severní části Středočeského kraje, platí nižší stupeň výstrahy.

„V kombinaci s čerstvým větrem se budou od soboty místy tvořit sněhové jazyky nebo i závěje. Zejména v dopravě hrozí výrazné komplikace,“ varují meteorologové a zdůrazňují opatrnost během cest. Při cestování veřejnou dopravou je třeba sledovat dopravní zpravodajství a na horách dodržovat pokyny Horské služby.

V sobotu bude po celý den zatažená obloha a doprovázet ji budou mrazivé teploty. Po celý víkend nepřekročí bod mrazu. „Na začátku příštího týdne ještě přituhne, v noci budou teploty klesat i pod 10 °C. Oteplení by podle odhadů meteorologů mohlo přijít až ve druhé polovině týdne.

Tagy: