KOMENTÁŘ: Zima v útulku? Náročné období můžete zvířatům pomoci zvládnout i vy

Zima v útulcích je z mnoha důvodů náročnější a takové smutnější období než zbytek roku. Pro ošetřovatele, ale hlavně pro zvířata, která nemají kam jinam jít. A protože už tohle období nejen že klepe na dveře, ale spíš už si zouvá boty v předsíni, mám tu pro vás pět tipů, jak tohle období zpříjemnit útulku, který máte poblíž.

  • Skousněte chlad nebo mrholení a vyměňte na jedno odpoledne teplý hrnek čaje a knížku za procházku s útulkovým psem

Když je hezky, někdy nám chodí na venčení tolik zájemců, že už se psům potřetí ani nechce ven. Když se ale ochladí, brzy je šero a do toho ideálně ještě mrholí, dorazí do útulků mnohem méně venčitelů. Pro útulkové psy je ale procházka důležitou fyzickou aktivitou i psychickým relaxem a potřebují ji –⁠ bez ohledu na počasí. Zkuste si tuhle zimu dát předsevzetí, že aspoň párkrát zajedete do útulku vzít nějakého hafana na procházku, i když zrovna nebude piknikové počasí. Uvidíte, jak bude šťastný!

  • Pomozte zajistit útulkáčům teplo

Každý útulek vystýlá v zimě boudičky něčím jiným a upřednostňuje jiné materiály. My v AniDefu používáme k vystýlání dřevitou vlnu, která je měkká, hřeje a dobře izoluje. Je do boudy mnohem lepší než textil, který rychle vlhne a psy ve výsledku spíše studí. Spotřeba je ale přes zimu velká a pomoc s nákupem byť jen jednoho pytle je vítaná. Kontaktujte útulek, který máte poblíž a zeptejte se, jaké materiály přes zimu využijí, aby udrželi své svěřence v teple.

  • Pomozte zvýšit šance útulkáčů na adopci

Zima je obdobím, kdy adopce váznou. Málokomu se chce trávit hodně času s novým psem venku, v plánu jsou lyže, cesty za rodinou, zkrátka na nové zvíře tak nějak není vhodná doba. Právě proto v zimě, víc než kdy jindy, pomáhá každé sdílení na sociálních sítích, každá zmínka někomu, kdo uvažuje o pořízení zvířete.

  • Váš Ježíšek může přijít i v listopadu nebo v únoru

Mnoho lidí obdarovává útulky na Vánoce. Stává se tak, že se na Štědrý den sejde v útulku obrovská spousta krmiv různé kvality, hraček, které je teprve potřeba vytřídit, a spousta jiných, více či méně vhodných darů. Zkuste to letos udělat jinak a být Ježíškem, který útulku přinese nadílku už v listopadu, nebo naopak až v únoru. A pamatujte – kvalita je víc než kvantita a je lepší donést jednu malou tašku opravdu kvalitních krmiv nebo pár vhodných hraček než velké pytle toho nejlevnějšího a vyřazené dětské hračky, které nejsou pro zvířata vhodné.

  • Každá koruna se počítá

Před Vánoci, kdy každý nakupuje dárky pro své blízké a zařizuje prosincové oslavy, je často hubené období pro útulky. Náklady přitom nejsou o nic menší a, co si budeme povídat, letos bude zima obzvlášť krušná. Jen my v AniDefu jsme za nynější vlnu nákazy panleukopenií mezi zachráněnými kočkami nechali na veterině přes 60 000 Kč.

Současná situace související s koronavirem dopadne na mnoho rodinných rozpočtů a řada dárců si nebude moci dovolit dál posílat stovku nebo dvě měsíčně jako dar útulku. Každá koruna, kterou budete moci věnovat útulku ve vašem okolí, se proto bude počítat dvojnásob. Pokud si to můžete dovolit, přispějte útulkům.

Každý z útulku si pro své svěřence přeje ze všeho nejvíc to, aby mohli tyto Vánoce oslavit ve svém vlastním, opravdovém DOMA. Ne všem se to ale poštěstí a pokud můžete, inspirujte se a využijte některou z možností, jak pomoci udělat útulkům tuto zimu příjemnější. Děkujeme!

P.S.: Dávejte na sebe a své blízké v těchto týdnech pozor, opatrujte se a zůstaňte zdraví!

Tagy: