Zimní lyžařskou dovolenou v Alpách bych zatím neplánoval, radí Petříček

Ilustrační foto

Sjezdovky otevřou, ale jak pro koho

Budou si moct Češi zalyžovat ve svých oblíbených Alpách? Zatím to není jisté. „Zimní dovolenou bych zatím neplánoval,“ radí šéf České diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). O otevření lyžařských středisek v České republice bude podle něj vláda jednat. Vleky zatím musí zůstat zavřené do 12. prosince.

„Doufám, že se nějaká lyžařská střediska otevřou. Budeme vést debatu na vládě příští týden,“ řekl Petříček na snídani s novináři o českých ski areálech.

Tuzemské lyžařské vleky jsou zatím uzavřeny, a to do 12. prosince. Provozovatelé ski areálu kritizují, že nevědí, na co se mají připravit.

Sezona je nejistá i v alpských zemích. Italská vláda chce dosáhnout celoevropské dohody na uzavření alpských lyžařských středisek přes Vánoce a Nový rok, což by podle ní zbrzdilo šíření nákazy koronavirem.

Po uzavření lyžařských středisek volá i Itálie a Německo. Naopak Rakousko nebo Švýcarsko by ski areály chtěly otevřít.

„Některé země by chtěly odložit otevření, některé by chtěly otevřít, Rakousko chce umožnit lyžování, ale za podmínky, že nebudou otevřeny bary, Švýcarsko to chce také pustit. Je ale potřeba vyřešit, aby se tam nenahrnula celá Evropa. Zkrátka zimní dovolenou v Alpách bych zatím neplánoval,“ radí ministr zahraničí.

Tagy: