Hrozí náledí a silný vítr. Mráz v Česku během týdne zesílí, čeká se i častější sněžení

Začátek týdne bude provázet ojedinělé sněžení, mrholení i mrznoucí mlhy. Teploty se přes den podle meteorologů udrží nad nulou, v noci však bude mrznout a hrozí i tvorba náledí. Na východě přijde čerstvý vítr s nárazy až 15 m/s. Od čtvrtka se začne ochlazovat a sněžení bude zesilovat.

Pondělní obloha bude podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zatažená až oblačná, ojediněle se slabým sněžením, mrholením či mrznoucími mlhami. Na východě země by se měli lidé připravit místy na vítr o rychlosti až 8 m/s s nárazy kolem 15 m/s. Nejvyšší denní teploty můžeme očekávat mezi 0 °C až 4 °C, ve vyšších polohách −1 °C. Podobné podmínky budou panovat i v noci, avšak s hrozbou ojediněle se tvořícího náledí a teplot klesajících k −3 °C, při snížené oblačnosti až k −5 °C.

úterý bude zataženo pouze nízkou oblačností, zejména na Moravě a na severu Čech může být i skoro jasno. Pokračovat bude ojedinělé slabé sněžení i mrznoucí mrholení a mlhy. Na východě budou z pondělí přetrvávat i nárazy větru.

I v noci na středu se může tvořit náledí. Třetí pracovní den se ponese v podobném duchu jako začátek týdne se zataženou až oblačnou oblohou a ojedinělým slabým sněžením či mrholením a mlhami. Nejvyšší denní teploty zůstanou mezi 0 °C a 4 °C.

Druhá část týdne přinese ochlazení s nejvyššími denními teplotami od −2 °C do 2 °C. Od čtvrtka zároveň mírně posílí i sněhové srážky, zejména pak na horách. V nižších polohách pak meteorologové předpovídají srážky smíšené. O víkendu přijde občasné sněžení či přeháňky na většinu území. Nejnižší noční teploty klesnou až k −9 °C.

Podle Martina Adamovského z ČHMÚ bychom se zároveň měli od neděle nacházet v chladném a vlhkém proudění vzduchu, což je dobrou zprávou pro lyžaře. „Na horách díky tomu mohou napadnout desítky centimetrů sněhu,“ uvedl meteorolog v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Tagy: