Záběry exploze rakety v Černihivu. Rusové zabili sedm civilistů, Zelenskyj slíbil odvetu

Záběry exploze rakety v Černihivu. Rusové zabili sedm civilistů, Zelenskyj slíbil odvetu.

Zkáza v Černihivu. Ukrajinci zveřejnili záběry zachycující dopad rakety

Zkáza v Černihivu. Ukrajinské ministerstvo obrany po sobotním útoku Ruska na město nacházející se na severu země zveřejnilo záběry zachycující devastující dopad a explozi rakety. Vedle toho prezident Volodymyr Zelenskyj prezentoval také video dokumentující následky ostřelování, které stálo život sedmi civilistů. Počet zraněných po útoku na Černihiv dosáhl 148, uvedla agentura Ukrinform. Mezi zraněnými je i 15 dětí. Zelenskyj podle agentury DPA slíbil odvetu.

„Ruská raketa zasáhla v našem Černihivu přímo městské centrum. Náměstí, polytechnická univerzita, divadlo,“ napsal Zelenskyj o večerním útoku na sociální síti telegram. Ukrajinské úřady uvedly, že si útok vyžádal sedm mrtvých, včetně jeho dítěte. Postupně také rostl údaj o počtu zraněných, a to až na současných 148. Město vyhlásilo třídenní smutek.

Ruská raketa podle svědků zasáhla divadlo, kde se podle agentury Unian konala výstava výrobců bezpilotních letounů, na kterou se přišlo podívat i mnoho civilistů. Divadlo má zničenou střechu a výbuch poškodil také řadu oken blízkých budov a desítky aut v okolí. Část zraněných se podle Ukrinformu nacházela v blízkosti divadla, protože zrovna šla z nedalekého kostela.

„Naši vojáci Rusku odpoví na tento teroristický útok,“ slíbil Zelenskyj.

V neděli pak ruské úřady oznámily, že ukrajinské bezpilotní letouny útočily ve čtyřech ruských oblastech. Nejprve v noci na neděli podle gubernátora Kurské oblasti Romana Starovojta narazil dron do střechy nádražní budovy v Kursku a způsobil požár. Ráno pak podle ruských úřadů protivzdušná obrana zneškodnila ukrajinský dron mířící na Moskvu a odpoledne dalších 12 „vzdušných cílů v Belgorodské oblasti sousedící s Ukrajinou. Incidenty dopoledne hlásila i Rostovská oblast.

Dron v Moskevské oblasti detekovala protivzdušná obrana, po zneškodnění elektronickými prostředky stroj havaroval v neobydleném místě a nezpůsobil žádná zranění ani majetkové škody, píše agentura AFP s odvoláním na ruské úřady. Ty incident označily za „pokus o teroristický útok“ ze strany kyjevského režimu.

Tagy:
válka Moskva dron Ukrajina Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Černihiv