Zklamání, obavy i frustrace. Ještě jeden přešlap a STAN skončí, hrozí voliči hnutí

Ministr vnitra Vít Rakušan a lídři kandidátek v krajských městech na zahájení kampaně hnutí STAN před komunálními volbami 2022 (19.4.2022)

Mlejnek rezignuje na post ředitele civilní rozvědky

Kauza Dozimetr, aféra kolem již bývalého šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka i nečinnost Víta Rakušana demotivuje mnohé voliče hnutí STAN. Ti kritizují nejen pomalou reakci vládní pětikoalice na podezřelé okolnosti, ale rovněž rostoucí výčet problémů, které se táhnou s hnutím od nástupu současného kabinetu. Zatímco jsou někteří rozhodnutí dát Starostům a nezávislým ještě šanci, jiní už nikoliv.

Mlejnek čelil tlaku ze strany opozice i vládních Pirátů kvůli svým kontaktům s podnikatelem Michalem Redlem, který byl společně s bývalým pražským radním Petrem Hlubučkem (STAN) obviněn v korupční kauze Dozimetr. Svůj náhlý konec nechtěl šéf civilní rozvědky nijak komentovat.

„Petr Mlejnek měl veškeré předpoklady, aby funkci ředitele vykonával dobře, což za poslední měsíc a půl dokázal svou prací. Jeho rozhodnutí ovšem chápu, tlak na něj, jeho rodinu i službu samotnou byl enormní, pan ředitel si vyhodnotil, že v této atmosféře nejde ÚZSI efektivně vést,“ napsal na sociálních sítích ministr vnitra Vít Rakušan. Za tato slova ale schytal nemalou vlnu kritiky.

„Je mi z vás smutno. Jste největší zklamání vládní koalice a mě neskutečně mrzí, že jsem vás volila. Kdybyste aspoň uznal chybu. Ale to by vám ego nedovolilo,“ vzkázala předsedovi hnutí STAN například uživatelka Lenka Šafaříková. „Volila jsem vás a i kroužkovala, ale zatím jeden fail za druhým. Proto obrovské zklamání. Zase jste to udělali, že odstoupil sám, ale měl jste ho odvolat vy, resp. ho vůbec nejmenovat,“ přispěla do diskuzního vlákna uživatelka s přezdívkou doktorka747.

Zklamání nad současným počínáním hnutí STAN vyjádřil i uživatel s přezdívkou Alter ego. „Pane Rakušan, o ten enormní tlak jste se zasloužil vy! Bohužel se Starostové ukázali jako diletanti. Další na řadě je pan (ministr průmyslu a obchodu za STAN) Josef Síkela. Přiznávám, že jsem vás dokroužkoval do Sněmovny. Co teď? Stejnou chybu už opakovat nechci! Svým neumětelstvím připravujete návrat ANO i SPD. Děkuji,“ vzkázal na Twitteru.

Našli ovšem i voliči, kteří Rakušana podpořili. „Pane Rakušane, AB (Andreji Babišovi z ANO, pozn. redakce) jde o vaši hlavu. V žádném případě neodstupujte. AB – ten, který by měl mít máslo na hlavě – má ale hroší kůži. Je to bezpáteřní člověk s velkým egem, toužící po moci a vlastním prospěchu. Ale to vy víte. Držte se. Fandím vám,“ vzkázala šéfovi STAN kupříkladu Marie Němečková.

Ještě jeden přešlap a je konec

Podpora Rakušana a jeho hnutí neuhasla ani u voliče Michaela Ch., který ocenil Mlejnkovu rezignaci. Tím považuje aféru za ukončenou. „Rázná a rychlá řešení v demokracii nefungují. Myslím si, že vládní představitelé reagovali v rámci možností rychle a zodpovědně. Ke všemu se postavili čelem a za nikoho se neschovávali,“ svěřil se se svým názorem redakci CNN Prima NEWS.

Naopak volič Štěpán P. označil přístup hnutí k medializovaným kauzám za vágní a nedůsledné. „Dost o tom také vypovídá to, že kam pan Rakušan ‚šlápne‘, tam je jen další člověk, který je dokazatelně spojovaný s touto kauzou. Totálně mi to změnilo postoj vůči této straně,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. Co se týče postoje vůči vládě pětikoalice, tam je spíše v rozpacích.

„Na jednu stranu jsem rád, že vláda podporuje domobranu Ukrajiny, s čímž se pojí to, že je to fyzicky i psychicky vyčerpávající, otázky energetiky a tak podobně. Na druhou stranu mě ale štve, že Petr Fiala nemá silnější slovo ve vládě a možná se to snaží zbytečně metat pod koberec, protože na to nemá čas,“ pokračoval Štěpán P.

Martin Kouba z Brna dává Rakušanovi a jeho politikům poslední šanci. Zpočátku byl z hnutí STAN nadšený a věřil ve velkou změnu k lepšímu. Kauza Dozimetr a počínání současné vlády ho ale podle svých slov znechutila natolik, že si příště pořádně rozmyslí, komu dá svůj hlas do volební urny.

„Ještě jeden velký přešlap ze strany hnutí STAN a končí. Myslím u voličů, kamarádi to mají podobně. Strašně moc doufám, že ta korupční kauza a nicnedělání vlády u něčeho tak důležitého, jako je nedůvěryhodný šéf rozvědky, bylo to poslední, co musí STAN řešit. Je to velké zklamání po tom všem, co jsme slyšeli na konto zametání korupce. Nejvíce mě mrzí, že pro opozici je to munice zdarma, nedopadne to dobře,“ vyjádřil redakci své obavy volič Martin Kouba.

Tagy: