Zlámalová: Fiala i Bartoš tvrdí, že s Babišem spolupracovat nebudou. Nedovolí si lhát

Lenka Zlámalová ze Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS

Volby do Poslanecké sněmovny se budou konat přesně za měsíc, už nyní se však diskutuje o tom, kdo by s kým mohl spolupracovat. „Petr Fiala (ODS) říká, že s Andrejem Babišem vládnout nebude. To samé řekl Ivan Bartoš (Piráti). Pokud nemají úplně lhát, tak to udělají. Musí hrát o důvěru svých voličů,“ podotkla komentátorka Echo 24 Lenka Zlámalová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Pokud lidé nebudou lídrům stran před volbami věřit, nemá podle Zlámalové smysl vést předvolební debaty. „Nemyslím si, že by koalice Spolu vládla s Babišem, pokud tam bude Petr Fiala. Pokud dojde k něčemu fatálnímu – selhání koalice, odchod Fialy z ODS, tak je možné vše. Spolu ale nemá jako prioritního partnera ANO,“ podotkla komentátorka.

Nic by nezměnilo ani to, kdyby své předsednické křeslo Babiš předal někomu jinému. „Taková situace vůbec neexistuje. Znamenalo by to jen to, že Andrej Babiš bude zezadu tahat za nitky. Je to hnutí jednoho muže, není tam žádná svobodná vůle ostatních lidí,“ pokračovala. Doplnila, že pokud je koalice Spolu soudná, k takovému scénáři – vládě s ANO – nikdy nedojde.

„Byl by to podvod na voličích a stínové divadlo. To, že se to takto medializuje, je jen snaha ANO zvýšit si politický potenciál,“ doplnila. Stejného názoru je i u koalice Pirátů a STAN. „Ivan Bartoš řekl, že s Babišem nikdy vládnout nebude. Lídři musí hrát o důvěru svých voličů,“ uvedla s odkazem na to, že si nemohou dovolit lhát.

Malé strany by podpořily Babiše

Podstatnou roli mohou po volbách sehrát i malé politické strany. „Pro koalice Spolu a Piráti a STAN je hlavní, aby se do Sněmovny nedostala pokud možno žádná z malých stran. Čím méně jich tam bude, tím hůře pro ANO. Pokud by se tam nedostala žádná, znamenalo by to většinovou vládu koalic,“ podotkla Zlámalová s tím, že pro hnutí ANO by bylo výhodnější, kdyby se do Sněmovny dostaly strany KSČM a SPD.

Podle ní jsou všechna malá uskupení potenciálními partnery pro Andreje Babiše. „Nikoliv pro koalice. Babiš by měl nyní vést kampaň tak, aby se do Sněmovny dostalo co nejvíce malých stran. Potenciálního partnera tam pro koalice nevidím,“ zdůraznila.

Komentátor Lidových novin Petr Kamberský pak vyzdvihl jeden z paradoxů letošních voleb: „Podle posledního průzkumu agentury Median by Babiš vyhrál na úkor svých potenciálních partnerů – ČSSD a KSČM. Je to největší paradox voleb. ANO potřebuje posilovat, ale jen malé procento voličů může sebrat koalicím. Proto čím více bude posilovat, tím více bude brát voliče možným partnerům,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS

Zlámalová následně doplnila, že u hnutí ANO nevidí žádný konkrétní program. „Jedná se pouze o přerozdělování a transfery voličů, kterým opakují, že budou zvyšovat důchody a dotace. V nějakých bodech se shodují s ČSSD. Naopak u Přísahy je mi utajené, co Robert Šlachta chce,“ podotkla. Hnutí ANO označila za první seniorskou stranu, specifikum Přísahy je pak její složení.

„Je postavená z bývalých policistů a její program je, že všechny pozavírá za nákupy respirátorů. Co chce ale dělat s bydlením, inflací, to nevyhledáte. Nic takového zatím Šlachta neřekl,“ uzavřela.

Tagy: