Zlámalová: Fiala přijel na Zemana s velkým klackem. Mluví málo, ale hovoří za něj činy

360° 13.12.2021

Petr Fiala oproti Andreji Babišovi málo mluví, ale místo toho za něj hovoří jeho činy. Ve vysílání pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekla analytička Týdeníku Echo Lenka Zlámalová. Dodala, že Fiala předvádí velmi zajímavou a ostrou politiku, kdy si dokáže vymoci své i na prezidentovi Miloši Zemanovi.

„Fiala zatím vede velmi zajímavou politiku po tom slovním průjmu posledních 8 let, kdy Andrej Babiš jen opakoval nesmyslné výroky. Fiala se drží toho, že má mluvit méně, ale o to ostřeji,“ popsala aktuální fungování designovaného premiéra Zlámalová.

Dále zmínila, že Fiala si vede natolik dobře, že dokáže svou vůli prosadit i přes prezidenta Miloše Zemana. „Má vždy připravený velký klacek v ruce – a s tím přijel i do Lán,“ doplnila novinářka. Fiala tak i přes Zemanův odpor dokázal vyjednat jmenování své vlády i s kandidátem na ministra zahraničí Janem Lipavským (Piráti), ke kterému měl Zeman tak silné výhrady, že ho už od listopadu odmítal.

V posledních dnech se řešilo, že pokud by ho Zeman nejmenoval, Fiala a jeho spolupracovníci by mohli na prezidenta podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. „Prezident si zjistil informace a ukázalo se, že by tu žalobu prohrál,“ dodala Zlámalová s tím, že Zeman jakožto pragmatik pochopil, v jaké je situaci.

Fialovo nynější chování označuje Zlámalová za důležitou změnu v tuzemské politice. „Měli jsme tu gejzíry silných slov. Velká ústa a nulové činy. Teď to vypadá, že Fiala bude preferovat silné činy,“ doplnila analytička Týdeníku Echo.

Komárek: Zeman chce mít místo v dějinách

Šéfkomentátor Deníku Martin Komárek naopak říká, že Zeman před Fialou vůbec couvnout nemusel. „Je mu jedno, jestli mu budou na Hradě topit. On bude stejně spokojen sám se sebou a svojí duší,“ poznamenal Komárek.

Podle něj jde Zemanovi zejména o to, jak se zapíše do historie. „Miloš Zeman chce mít nějaké místo v dějinách a to by bylo pravděpodobně o něco horší, kdyby do nich vstoupil jako někdo, kdo blokoval vládu v době, kdy je země v průšvihu,“ uvedl novinář. Podle něj tak Fiala hlavu státu nemusel o jmenování Lipavského příliš přesvědčovat.

Velký problém vidí Komárek společně se Zlámalovou v nedůvěře lidí. „Vláda může zmírnit krizi důvěry mezi lidmi a státem. Je tu obrovská nedůvěra ve stát, kterou tu zanechala Babišova vláda,“ uvedl Komárek a zmínil například neshody u protikoronavirových opatření, informační chaos v prohlášeních a podobně.

Tagy: