Mynářovo stíhání, kauza Lány, velvyslanci. Komentátoři uvažují o ceně Zemanova ústupku

Petr Fiala a Miloš Zeman

Co na to vaše peněženka (1213)

Prezident Miloš Zeman sice ustoupil designovanému premiérovi Petru Fialovi ohledně jmenování Jana Lipavského ministrem zahraničí, ale může za to něco obdržet. Konkrétně jistý vliv na zahraniční politiku. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl politolog Jiří Pehe. Podle jiného odborníka, Lukáše Jelínka, bude Lipavský slabým šéfem diplomacie.

Pehe poznamenal, že rozhodnutí Zemana ustoupit Petru Fialovi je překvapující. Na druhou stranu však upozornil na to, že tak prezident učinil pod hrozbou kompetenční žaloby, což už v minulosti jednou udělal. „I Bohuslav Sobotka mu tím hrozil při odvolání Andreje Babiše (v té době ministr financí, pozn. red.),“ připomněl politolog.

Nabízí se otázka, zda si Zeman nekladl za svůj ústupek určité podmínky. „Možná bude pan prezident chtít, aby měl aspoň opticky vliv na zahraniční politiku,“ dodal Pehe.

Doplnil, že Zeman mohl nakonec ustoupit i z toho důvodu, že by v případě kompetenční žaloby u Ústavního soudu podle Peheho neměl šanci uspět. „Miloš Zeman možná nechce, aby na jeho politickém dědictví byla kaňka v podobě rozhodnutí Ústavního soudu,“ doplnil Pehe.

Překvapení neskrýval ani další politolog Lukáš Jelínek. I on má za to, že si Zeman pokusí nadále udržet svůj vliv na zahraniční politiku, který měl doposud. „Umím si představit, že Miloš Zeman bude chtít dál vést konzultace ohledně zahraniční politiky s jinými ústavními činiteli,“ uvedl Jelínek ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jelínek: Fiala na rozdíl od Babiše necouvl

Politolog kromě toho řekl, že Zeman měl během období vlády končícího premiéra Andreje Babiše k prosazování své zahraniční politiky solidní prostor. „Už v posledních letech jsme sledovali poměrně slabé ministry zahraničí Tomáše Petříčka a Jakuba Kulhánka. Počítám, že Jan Lipavský se k nim přiřadí,“ řekl Jelínek.

Klíčová rozhodnutí podle něj bude dělat hlavně designovaný premiér Petr Fiala. „Fiala necouvl. Ukázal, že bude pevným premiérem, který si dokáže prosadit svou. Je to pro něj velký den,“ řekl dále Jelínek.

Podle politologa je navíc patrné, že se od nynější situace, kdy je podle něj ve vztahu prezidenta a premiéra silnější Zeman oproti Babišovi, do budoucna něco změní. „Do budoucna to ukazuje, že ve vztahu prezident–premiér bude premiér ten silnější,“ dodal Jelínek.

Jsou součástí dohody i velvyslanci?

Lipavský byl Zemanovi trnem v oku kvůli údajně nedostatečnému vzdělání (bakalářský titul z oboru Teritoriální studia, pozn. red.) a jeho nepříliš vstřícnému vztahu k Izraeli či ke spolupráci zemí V4, kam patří i Česko. Zeman ve svém prohlášení také zmínil Lipavského návrh, aby se Sudetoněmecké dny konaly na území České republiky.

Pirátský kandidát se navíc ohrazoval vůči některým lidem, kteří se v budoucnu mají stát českými velvyslanci v zahraničí. Jde o končícího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a negativně se vyjadřoval i na adresu Petra Pirunčíka. Současný zástupce ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře by měl putovat na Ukrajinu. Obě nominace již schválil Babišův kabinet.

Je tak otázkou, zda součástí dohody mezi Zemanem a Fialou nebude například i potvrzení těchto dvou kandidátů na jejich velvyslaneckých postech.

Leinert: Jak znám Zemana, tak tam nějaký ústupek bude

Že je v celé dohodě nějaký ústupek, si myslí i komentátor Hospodářských novin Ondřej Leinert. „Jak znám Miloše Zemana, nějaký ústupek tam bude,“ řekl Leinert ve vysílání CNN Prima NEWS. Zatím prý ale nemá informace o tom, o co by se mělo jednat.

Lze však podle něj odhadovat, že se to může týkat například trestního stíhání prezidentova kancléře Vratislava Mynáře, kauzy Lány týkající se zmanipulované zakázky šéfem Lesní správy Lány Milošem Balákem či zmíněných avizovaných velvyslanců.

Fiala je podle něj jasným vítězem jednání. Leinert navíc vyzdvihl, že se mu podařilo také vyhrát volby nad Andrejem Babišem a navíc se mu podařilo zajistit si své vlastní jmenování premiérem poměrně rychle. Podle komentátora je ale pro Fialu zřejmě největším úspěchem nynější jednání o Lipavském. „Petr Fiala asi jen chtěl více – kdyby Andrej Babiš přitlačil prezidenta ke zdi, také by se možná domohl nějakého kompromisu,“ dodal komentátor.

Komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko říká, že zatím není namístě nevěřit Petru Fialovi jeho slova, že Zemanovi nic na oplátku za jeho ústupek nedal. „Ale obecně řečeno – v politice je vždycky něco za něco,“ dodal jedním dechem Kubičko.

Tagy: