Zlámalová: Příspěvek rodinám? Babiš chodil a křičel, že Ukrajinci dostávají. Vláda se lekla

Analytička Lenka Zlámalová

Podle analytičky webu Echo24 Lenky Zlámalové připravila vláda příspěvek pět tisíc na dítě kvůli křičení expremiéra Andreje Babiše (ANO). Komentátor MF Dnes Petr Kolář upozornil, že současná podoba vládního návrhu se ještě může změnit. Poslanci prý „bývají často kreativní“.

Jednorázový příspěvek pět tisíc korun na dítě schválila vláda v prvním červnovém týdnu. Opoziční hnutí ANO bude ve Sněmovně navrhovat, aby se týkal všech nezaopatřených dětí, tedy i například studentů do 26 let. Současná verze platí jen na děti do 18 let. Předseda hnutí Andrej Babiš navíc zareagoval návrhem výplaty pět tisíc korun každý měsíc až do konce roku.

„Návrh je poněkud zbabraný. Zatím ho schválila jen vláda a poslanci bývají kreativní. Bude zajímavé sledovat, co nakonec vznikne. Téma odšpuntovalo vlnu předhánění se. To, co říká Babiš, je bezvadný. Také bych mohl říkat, že všichni mají dostat každý měsíc 20 tisíc. Ale kde by na to stát vzal?“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Kolář.

Vláda chce pomáhat cíleně, ale dělá to plošně

Analytička Lenka Zlámalová uvedla, že příspěvek se podobá praktikám minulé vlády. „Jak vzniknul? Babiš všude chodil a vykřikoval, že Ukrajincům se vyplácí a našim ne. Vláda se polekala a stejnou částku chtěla vyplatiti rodinám s dětmi. Je to nesystémové řešení a nikomu výrazně nepomůže,“ kritizovala.

Současný kabinet ve složení ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Piráti dlouhodobě říká, že v době zdražování téměř všeho chce lidem samozřejmě pomoci, ale cíleně. „Ukrajincům však dávají pomoc plošně. Na zmíněný příspěvek by v současném návrhu dosáhlo 90 procent dětí. Tak dlouho hledají cílené řešení, až prosadí plošné,“ dodal Kolář.

Vláda podle komentátora naštvala úplně všechny občany. „Její voliči kritizují kabinet za populismus, odpůrci argumentují tím, že samoživitelka s dítětem lehce nad 18 let na dávku nedosáhne,“ dodal. Někteří experti na sociální problematiku rovněž kritizují, že dávka je až příliš plošná. Dostanou ji totiž i rodiny, které ji nepotřebují.

Zlámalová dodala, že sociální dávky by měly být určeny zhruba nejchudším 10 procentům populace. „Dávat je 90 procentům lidí považuji za zvrácené a od středopravé vlády smutné,“ zdůraznila.

Vláda je podle analytičky nerozhodná a v ekonomických otázkách ne příliš silná. „Všechno jí trvá strašně dlouho. Už před začátkem invaze jsme měli inflaci 11 procent, kabinet měl jednat rychleji. Kdyby tak činil, nemáme teď skoro 15 procent. Babiš rozházel peníze během pandemie na necovidové věci a teď opakujeme stejnou chybu. Je to až neuvěřitelné,“ podotkla.

Tagy: