Schváleno: Rodiny s dětmi dostanou příspěvek 5000 korun. Návrh míří k poslancům

Mladá rodina

Vláda schválila příspěvek pro rodiny s dětmi

Vláda schválila mimořádný jednorázový příspěvek ve výši 5 000 korun na každé dítě, kterému nebude 1. srpna ještě 18 let. Finanční pomoc platí pro rodiny s loňským příjmem do jednoho milionu korun hrubého ročně. Návrh zákona musí ještě schválit Sněmovna. Příspěvek by se mohl začít vyplácet ve druhé polovině letních prázdnin.

Na vyplacení 5 000 korun na dítě se vláda shodla 27. dubna. Projednávání návrhů ministerstva práce před týdnem nicméně odložila na tuto středu kvůli dopracování technicko-legislativních připomínek. Konkrétně k návrhu na dávku pět tisíc korun na dítě pro rodiny s hrubým příjmem do jednoho milionu korun se sešla řada závažných připomínek dalších ministerstev.

Úřady upozorňovaly i na nesoulad předlohy s ústavním pořádkem nebo unijním právem. Jurečka ale v pořadu Partie televize CNN Prima NEWS slíbil, že ve středu návrh zákona ministři už opravdu schválí.

Proti původní předloze se v nové verzi návrhu zákona výrazně rozšiřuje výčet příjmů, které se do milionové hranice mají započítat. Upravuje se i proces. Dávku mohou dostat také cizinci. Naopak z normy vypadla možnost, že by vláda mohla vyplacení jednorázového příspěvku zopakovat.

Domácnosti, které pobírají přídavky na děti, by měly podporu získat automaticky. Ostatní rodiče o ni budou žádat.

Podle podkladů k zákonu by nárok na dávku mohlo mít 1,6 milionu dětí a výdaje by mohly činit asi 7,8 miliardy korun. Stát dávku vyplatí i na děti, které se od srpna do konce roku teprve narodí.

Nárok na 5000 korun od státu má dítě s trvalým pobytem a bydlištěm v Česku. Rodiče musí s dítětem žít a hradit náklady. Příspěvek mohou získat i cizinci, kteří v Česku dlouhodobě žijí a pracují. Čerpat ji mohou pěstouni, manželé či partneři rodičů i vdovci a vdovy po rodičích.

Netřeba papír, žádost půjde vyřešit přes internet

Postup žádání o dávku bude digitalizovaný. Žadatel podle něj vyplní jen osobní údaje za členy rodiny a rozhodne se, jak chce dávku vyplatit, zda třeba na účet nebo poštovní poukázkou. Nebude muset dokládat příjmy, protože stát si je vezme z České správy sociálního zabezpečení nebo z finančních úřadů.

Normu dostane teď k projednání Poslanecká sněmovna. Opozice už ohlásila, že bude navrhovat změny.

Do milionového příjmu se započítává nejen výdělek ze zaměstnání a podnikání. V nové verzi se zahrnují i nájmy a ostatní příjmy, které se v Česku daní. Mezi ně patří třeba příjem z autorských práv, výživného, příjmů z prodeje nemovitostí, cenných papírů i jiných věcí či z převodu firmy.

Týkat by se to mělo také výsluh, náhrad mzdy či platu, pojistného plnění, odměn, odchodného, důchodů, nemocenské, podpory v nezaměstnanosti, dávek či rodičovské. Zohledňovat se nebudou případné výhry. V potaz se mají brát částky, které byly loni vyplacené či zaúčtované. Živnostníkům s paušálem se má započítat jako příjem nejméně polovina celostátní průměrné mzdy.

Na podání žádosti budou mít rodiče rok. O příspěvek si mohou rodiče zažádat i v takzvaných Czech Pointech na radnicích a poštách či v pobočkách úřadu práce. Kromě jmen, rodných čísel a bydliště dětí a rodičů se má podle návrhu dokládat čestné prohlášení o příjmech.

V Česku jsou dva miliony dětí do 18 let. Podle ministerstva z průzkumů statistiků vyplývá, že 22 procent domácností s dětmi do 18 let má příjem pod milionovou hranicí. Resort spočítal, že by tedy na dávku mělo mít nárok 1,56 milionu dětí. V dubnu přídavky dostalo 264 500 dětí.

Výdaje mají činit 7,8 miliardy Kč. V částce nejsou náklady na zpracování a úředníky. Zhruba 30 milionů korun má pak stát vytvoření aplikace. Resort uvádí, že peníze najde ve svém rozpočtu.

Tagy:
dítě Marian Jurečka rodina CNN Prima NEWS KDU-ČSL Ministerstvo práce a sociálních věcí zdražování děti vláda Česko příspěvěk Česká správa sociálního zabezpečení Czech POINT sociální dávky Úřad práce České republiky Poslanecká sněmovna ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky