Zničující ukrajinská obrana. Zlikvidovali jsme 610 vojáků za 24 hodin, chlubí se Kyjev

Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny uvedl, že za posledních 24 hodin bylo zneškodněno 610 okupantů. Rusové měli utrpět značné ztráty také v případě vojenské techniky, přesto jejich útoky na východě země neustávají. Vyjádření obou stran válečného konfliktu nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Ukrajina informovala, že za poslední den zlikvidovala, zranila nebo zajala 610 ruských vojáků. Od vypuknutí války před více než 11 měsíci okupanti přišli už o 129 030 lidí. „Nepřítel pokračuje v útočných operacích ve směru na Lyman, Bachmut, Avdijivku a Novopavlovsk. Za posledních 24 hodin provedli ruští okupanti řadu útoků na civilní infrastrukturu v Doněcké oblasti,“ napsal generální štáb na Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: CNN: U Bachmutu je peklo. Umírají hlavně operátoři dronů

Ve svém čtvrtečním hlášení se odkazoval také na americký Institut pro studium války (ISW), podle kterého hrozí, že se Rusové pokusí rozptýlit ukrajinské síly, odklonit je z kritických útočných směrů a zatlačit je do severovýchodních pohraničních oblastí. „Je ale nepravděpodobné, že zaútočí i z běloruského území,“ citovala agentura Unian tamní analytiky.

Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny rovněž prozradil, že Rusové měli za posledních 24 hodin ztratit další dva tanky, pět kusů pozemního dělostřelectva, tři transportéry a jeden systém protivzdušné obrany.

Na informace o vlastních ztrátách je Kyjev skoupý. Je ale jasné, že i Ukrajincům ubývají síly. Vojenský analytik Lukáš Visingr CNN Prima NEWS sdělil, že obránci jsou neustále ve výhodě.

„Z oficiálních zdrojů se objevuje informace, že Ukrajina ztratila kolem deseti tisíc vojáků. Což při standardní kalkulaci, kdy na jednoho mrtvého připadají dva až tři zranění, znamená dalších 20 až 30 tisíc raněných. Když k tomu ještě připočítáme nezvěstné a zajatce, tak by se ztráty Ukrajiny mohly v krajním případě blížit 50 tisícům. Což by korelovalo s ruskými ztrátami v tom smyslu, že obvykle platí, že útočník mívá dvakrát větší ztráty než obránce,“ sdělil expert.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov tento týden varoval, že by se Ukrajinci měli připravovat na velkou ofenzivu ze strany Ruska, která by měla začít již 24. února. Moskva prý shromáždila tisíce vojáků a „mohla by něco zkusit“ u příležitosti prvního výroční invaze na Ukrajinu, napsal britský web BBC.

„Oficiálně uvedli 300 tisíc, ale když vidíme vojáky na hranicích, podle našich odhadů je jich daleko více,“ řekl Reznikov v rozhovoru s francouzskou stanicí BFM TV.

Podle ISW je nová ofenzivní vlna nejpravděpodobnější scénář dalšího vývoje bojů.

Tagy:
válka vojáci Ukrajina BBC ztráty Rusko Generální štáb ukrajinských ozbrojených Bachmut Olexij Jurijovyč Reznikov