CNN: U Bachmutu je peklo. Umírají hlavně operátoři dronů, Rusové na ně pálí vším, co mají

Boj o Bachmut je učiněné peklo. Těmito slovy okomentoval neustálé ostřelování jeden z ukrajinských velitelů. Důležitou roli v bitvě o východoukrajinské město hrají drony. Reportér CNN Fred Pleitgen vyzpovídal jednoho z operátorů bezpilotních letounů. Právě jejich práce je ze všech nejnebezpečnější.

Situace na celé východní frontě se zhoršuje. Ruská pěchota o sobě dává vědět masivní palbou z lesa kousek od města Kremina. Štáb americké CNN doprovázel jednotku zvanou Dnipro 1, která za pomoci dronů hledá ruské pozice a předává data ukrajinskému dělostřelectvu. Jak říká jeden z vojáků, taková práce v lese může být extrémně nebezpečná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Těžké ztráty Rusů u Bachmutu. Okupanti za den přišli o tisíc vojáků, hlásí Ukrajinci

„Rusové stále útočí z tanků. Mají dělostřelectvo, které působí z několika míst od východní po severní stranu,“ řekl Ruslan, ukrajinský voják ovládající dron. I přes těžkou bezpečnostní situaci se jemu a jeho spolubojovníkům často daří ruské pozice objevit.

Boje se vrací

Ukrajinští vojáci osvobodili města a vesnice ve východní části Ukrajiny loni na podzim, jizvy z bojů tam jsou ale stále vidět. Stejně jako další místa v oblasti je i vesnice Zarična od podzimního postupu Ukrajinců silně poškozena. Chvíli byl v oblasti klid, ale teď se všechno mění, boje se k ní opět přibližují a jsou urputnější než kdy dříve. Zůstalo tam jen pár lidí – staří nebo ti, co nemají peníze, aby odešli.

„Samozřejmě, že je to nebezpečné, ale co máme dělat? Ale my to vydržíme. Někdy se schováváme, ale ve sklepě je teď příliš zima,“ sdělila obyvatelka obce Valentina.

Rusové hodně posílili svá vojska u města Kremina. Obávají se totiž, že tudy se Ukrajinci budou snažit prorazit a zneškodnit jejich muže u Bachmutu. Okupanti zároveň zahájili nové útoky u Vuhledaru na jihu země.

Ovládat dron znamená smrtelné nebezpečí

Jednotka Dnipro 1 má vlastní dílnu, kde ukrajinští vojáci drony vylepšují. Uzpůsobují granáty, které pak montují na stroje. Specialisté dokážou dron vylepšit za 20 minut. A granát připevněný na stroj se v boji ukázal jako velmi efektivní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Exkluzivní zpověď Čecha o cestě do Bachmutu: Přijet dřív, byli bychom mrtví. Všude byla suť

„Obsluhovat dron je jeden z nejnebezpečnějších úkolů. Jakmile Rusové najdou operátora dronu, použijí proti němu všechny druhy zbraní: dělostřelectvo, raketomety, tanky. Nejvíce padlých máme právě mezi operátory dronů,“ řekl CNN vedoucí dílny Graf.

„Většinu prosince jsme útočili my. Ale během posledních dvou týdnů jsme zpomalili a Rusové teď podnikají protiútoky,“ uvedl Ruslan.

Tagy: