Změna je tady, my ji uděláme, prohlásil Fiala. S PirSTAN mají většinu

Petr Fiala

Tisková konference Spolu

Obě demokratické koalice mají většinu a mají šanci postavit většinovou vládu. Změna je tady, my ji uděláme, oznámil šéf ODS a lídr koalice Petr Fiala volební vítězství Spolu. Zároveň věří, že se rozdělená společnost znovu spojí. Vítězství koalice v jejím štábu doprovázejí bujaré oslavy.

„Dámy a pánové, přátelé! Obě demokratické koalice mají většinu a mají šanci postavit většinovou vládu, toto je změna, my jsme změna, vy jste změna,“ uvedl Fiala před jásajícími sympatizanty koalice ve volebním štábu. Vítězství tam přivítali z pódia i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a předseda lidovců Marian Jurečka.

Fiala uvedl, že Spolu chce dělat jinou politiku než dosavadní koalice ANO a ČSSD. „Je jedno, koho jste volili, jsme všichni občany, kteří tu chtějí žít pospolu, jako sousedi, přátelé, kolegové,“ dodal.

Uvedl zároveň, že případná koalice s Piráty a STAN má jasnou většinu, takže by ji měl respektovat i prezident Miloš Zeman, který by měl vítěze voleb pověřit sestavováním příští vlády.

Už je to tady, znělo ve štábu

Již sčítání výsledků doprovázely bujaré oslavy kandidátů koalice Spolu, která přeskočila hnutí ANO v samotném závěru. „Praha, Praha,“ znělo z pódia. Když přicházeli lídři koalice, skandovalo se: „Už je to tady!“

Výsledky sledovali také další významní politici jednotlivých stran. Voliči dali jasně najevo, že si přejí změnu politických poměrů, řekl v reakci na výsledek sněmovních voleb předseda středočeské ODS Jan Skopeček. Koalice Spolu, kterou vedl do voleb ve středních Čechách, podle něj uspěla jak celostátně, tak regionálně.

„Mrzí mě výsledek Pirátů,“ řekl například pro CNN Prima NEWS bývalý předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Sledovali jsme konec sociálních demokratů v Čechách,“ komentoval volby bývalý předseda této strany Jiří Pospíšil.

Předsedové stran koalice sledovali průběžné výsledky voleb mimo hlavní štáb. Mezi své spolustraníky a příznivce přišli až kolem 18:20. Po oznámení vítězství a krátké tiskové konferenci štáb opět opustili.

Tagy: