Znalec si na případ znásilňované dívky nepamatuje. Rozhovor s ní byl standardní, tvrdí

Domácí násilí

Nepotrestané znásilnění otřáslo Českem

Znalec z případu dívky, která byla opakovaně znásilňována otčímem, si už prý případ nepamatuje. Podle advokáta poškozené Marcela Jurčagy psychiatr do posudku napsal, že na ni události neměly zásadnější negativní vliv. Dívka se ale posléze opakovaně pokusila o sebevraždu. Podle Jurčagy si soud znalecké posudky špatně vyložil, informují Seznam Zprávy.

Rozhodnutí Městského krajského soudu v Brně českou veřejnost silně pobouřilo. Muži, který opakovaně znásilňoval svou nevlastní dceru, totiž zmírnil původní tříletý trest odnětí svobody na stejně dlouhou podmínku a peněžitý trest.

ČTĚTE TAKÉ: Pro dívku znásilňovanou otčímem vznikla sbírka. Lidé jí chtějí pomoci začít znovu

„Zohlednili jsme i to, že podle znalce nemělo jednání na nezletilou naštěstí zásadní negativní dopad a je velká pravděpodobnost, že její obtíže úplně zmizí,“ řekla podle Seznam Zpráv soudkyně zpravodajka Mária Petrovková. Jak přitom zjistil DeníkN, muž byl již předtím trestaný.

Soudci však podle advokáta dívky znalecké posudky psychologa a psychiatra špatně interpretovali. „Znalci nebyli u soudu vyslýcháni, protože obžalovaný soudu prvního stupně dopředu avizoval, že uzná vinu. Soud prvního stupně tak nevolal ani matku, ani poškozenou. Posudky se tam jen přečetly s odkazem na můj návrh ohledně nemajetkové újmy,“ vysvětlil advokát.

„Jeden ze závěrů psychiatra říká, že u ní vznikla újma mírného charakteru a že lze předpokládat, že ty potíže vymizí. Nicméně v tom stejném posudku se psycholog vyjádřil, že nelze predikovat, jak se zdravotní stav poškozené bude vyvíjet,“ doplnil Jurčaga. Oba posudky vznikly ještě před tím, než se dívka opakovaně pokusila vzít si vlastní život.

Psychiatr: Vše proběhlo dle standardů

Psychiatr Petr Nedoma, který jeden ze znaleckých posudků vypracoval, si na podrobnosti případu prý nepamatuje. „Posudků vypracovávám strašně moc, takže si vůbec tyhle věci konkrétně nepamatuju,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Zpracování posudku prý proběhlo podle psychiatrických standardů. „Máme svoje metody vyšetření. Nejdůležitější součástí je klinický pohovor, psychiatrické vyšetření,“ řekl expert. Podle informací Seznam Zpráv rozhovor mezi dívkou a psychiatrem trval asi tři a půl hodiny. To je podle odborníka dostatečná doba na určení diagnózy.

Pro Jurčagu je ale rozhodnutí krajského soudu nepochopitelné. „Spíš si říkám, jestli odvolací soud četl pořádně původní rozsudek, nebo si z něj vybral jen určité jednotlivosti,“ dodal advokát.

Pro znásilňovanou dívku vznikla sbírka iniciativy Pod svícnem. Finanční prostředky mají putovat na její terapeutickou pomoc, nezbytné životní výdaje, ale i start do nové životní etapy. Uveřejnění případu v médiích vedlo v české společnosti k vlně pobouření. Před ministerstvem spravedlnosti se v úterý 23. ledna chystá demonstrace pořádaná organizacemi Konsent a Amnesty International.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Za znásilňování nevlastní dcery dostal muž podmínku

Tagy: