Pro dívku znásilňovanou otčímem vznikla sbírka. Lidé jí chtějí pomoci začít znovu

Nepotrestané znásilnění otřáslo Českem

Vybrat prostředky na terapeutickou pomoc, nezbytné životní výdaje, ale zejména start do nové životní etapy. Takový je cíl sbírky, kterou pro znásilněnou dívku založila iniciativa Pod svícnem na dárcovské platformě Donio pod fiktivním jménem Anička. Příběh dívky, kterou zneužíval její nevlastní otec, jenž u soudu vyvázl jen s podmínkou, zasáhl celé Česko. V rámci sbírky dívka popsala své utrpení.

„Poslední zásek našeho systému, který nechrání oběti sexuálního násilí. Muž svou neplnoletou nevlastní dceru znásilňoval téměř dva roky, až pětkrát týdně ji nutil k souloži a orálnímu sexu. Znásilňování si natočil a dívku vydíral, že pokud mu nebude po vůli, video zveřejní,“ připomíná na platformě Donio iniciativa Pod svícnem, čím si musela projít dívka, která se několikrát pokusila o sebevraždu.

ČTĚTE TAKÉ: Dívka zneužitá otčímem: Přišlo mi to nechutné. Popsala sexuální návrhy končící znásilněním

Případ, který vyvrcholil rozsudkem odvolacího senátu Krajského soudu v Brně, který zmíněnému muži 11. ledna změnil tříletý trest vězení na podmínku, šokoval celou republiku. Zejména pak tvrzení znalce, že „čin neměl na nezletilou naštěstí zásadní negativní dopad a je velká pravděpodobnost, že její obtíže úplně zmizí“. Mnozí se obraceli na iniciativu s dotazem, jak by dívce mohli pomoci. Za tímto účelem vznikla sbírka.

„Chtěl to všude, kde ho zrovna napadlo“

„Peníze budou využity v rámci terapeutické pomoci Aničce či jiných nezbytných životních výdajů (bydlení, oblečení, potraviny…). Díky vám může mít Anička lepší start do nové etapy svého života,“ uvádí Pod svícnem. O sbírce na svém Instagramu informovala také bývalá kandidátka na prezidentku a ekonomka Danuše Nerudová. „Podobné případy nám bohužel ukazují, jak hluboký systémový problém máme. Malou nadějí nám může být, že se snad věci dávají do pohybu,“ napsala.

Jméno Anička, které je v názvu sbírky uvedeno, je smyšlené. Jedná se o způsob ochrany, aby zůstala oběť v anonymitě.

Dívka, která si poslední roky procházela peklem, se ve sbírce dárcům svěřila s hrůzami, které prožívala. „Začalo to v roce 2020. Znásilnění. Už na začátku si pořizoval fotky, pak i video, kde byla vidět soulož. A vydíral mě, že pokud s ním nebudu spát, všechno zveřejní. Jeho praktiky jsem podstupovala i třikrát denně. Po nějaké době, nevím po jaké, jsem prostě přestala odporovat, věděla jsem, co se stane, když nebudu po vůli. A tak jsem rezignovaně na styk přistupovala… Chtěl to všude, kde ho zrovna napadlo. Doma. V lese. Na poli. Kdekoliv v autě,“ líčila.

Jak podotkla, zneužívání „prasklo“ ve chvíli, kdy si na ni otčím počkal před školou a pokřikoval, že všem řekne, jaká je ku**a a dě**a. „Sesypala jsem se a spolužačky mě odvedly do školy, kde jsem všechno řekla třídní učitelce. Ta mi pak nabídla, že se mnou půjde i na policii. Jen díky tomu jsem jim byla schopná všechno říct a toho hnusáka udat,“ zdůraznila.

Chystá se demonstrace

Oznámení však odstartovalo nový druh pekla. „Dělal mi naschvály, vysmíval se mi, že mi stejně nikdo nebude věřit. Hodně pije, takže doma byly často hádky, při nichž mi vulgárně nadával. Můj psychický stav byl den ode dne horší, ale bála jsem se to řešit, aby mi nedělal ještě větší problémy. Začala jsem se sebepoškozovat. Vygradovalo to a pokusila jsem se o sebevraždu,“ přiznala dívka.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Obeť znásilnění bez následků? Takovou neznám, říká Studená

Následovala hospitalizace v Brně na psychiatrii, kde se začal Aniččin psychický stav konečně řešit. „Nyní jsem hospitalizovaná potřetí. Sebepoškozování trvá pořád. Žiju v tom, že to je moje vina, nenávidím se a byla bych spokojenější, kdybych nebyla,“ dodala zničená dívka. O poslední sebevraždu se pokusila jen pár dní po vynesení rozsudku.

Po uveřejnění případu v médiích se začaly věci takzvaně hýbat. Nejvyšší státní zastupitelství v Brně si vyžádalo kontroverzní rozsudek o podmínce za znásilňování nevlastní dcery otčímem. Po přezkoumání zváží možnost pro podání dovolání. Před ministerstvem spravedlnosti se navíc v úterý 23. ledna chystá demonstrace pořádaná organizacemi Konsent a Amnesty International.

Pokud i vy chcete „Aničce“ pomoci začít novou a lepší etapu života, můžete tak učinit prostřednictvím platformy Donio. Dosud lidé dívce poslali více než dva miliony korun.

Tagy: