Známý český advokát si měl objednat únos a vraždu expřítele své dcery. Skončil ve vazbě

Mladík podezřelý z vraždy učitele jde do vazby

Český advokát čelí obvinění z objednání vraždy

Donedávna pomáhal u soudu obžalovaným, teď známý pardubický advokát sám usedne za mříže vazební věznice. Podle policistů figuruje v případu zmizení Pavla Matušky, kterého zřejmě někdo unesl a zavraždil.

Pavel Matuška z Hradce Králové zmizel v prosinci 2022. Od té doby jako by se po něm slehla zem. „Tento muž byl v polovině prosince 2022 před svým bydlištěm v Hradci Králové přepaden a unesen. Od té doby se pohřešuje. V polovině května jsme zadrželi tři muže podezřelé z jeho zmizení, dva jsme obvinili ze zvlášť závažného zločinu vraždy a jednoho ze zvlášť závažného zločinu zbavení osobní svobody,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová. Jednoho z mužů dokonce do Hradce Králové přepravilo policejní komando vrtulníkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Za masovou vraždu syna ve škole je vinna jeho matka. V USA padl přelomový rozsudek

Redakci CNN Prima NEWS se podařilo zjistit, že v případu figuruje i známý advokát z Pardubic, který si měl podle kriminalistů zmizení Matušky objednat. „Ve středu jsme obvinili sedmašedesátiletého muže z Pardubicka ze zvlášť závažného zločinu vraždy, spáchaného formou účastenství. Muži klademe za vinu, že si na podzim roku 2022 objednal usmrcení tehdy čtyřicetiletého muže,“ řekla Kormošová.

Ve čtvrtek ho kriminalisté přivedli k okresnímu soudu v Hradci Králové, kde se rozhodovalo o jeho vzetí do vazby. „Že jsem si měl zřejmě objednat zmizení a likvidaci bývalého přítele mojí dcery, to je nesmysl, je to úplná kravina,“ řekl obviněný.

Vazební zasedání trvalo téměř tři hodiny. Eskorta nakonec obviněného advokáta odvezla do vazební věznice v Hradci Králové. „Bylo rozhodnuto o takzvané koluzní vazbě, což je vazba, která je časově omezená maximálně na dobu tří měsíců,“ řekla obhájkyně Lucie Hořeňovská. „Chtěla bych předně uvést, že naší advokátní kanceláře ani našich klientů se předmětná kauza netýká,“ sdělila jednatelka advokátní kanceláře Dana Libochovicová.

Všichni aktéři případu jsou stíháni vazebně, třem hrozí trest odnětí svobody na 15 až 20 let nebo výjimečný trest, jednomu vězení na 5 až 12 let.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hromadná bitka u večerky na Pardubicku skončila nožem v břiše. Na místo spěchal vrtulník

Tagy: