Znásilňování jako zbraň. Rusové páchají sexuální útoky účelově. Ve výbavě mají viagru

Ruské rakety zasáhly Kyjev a další ukrajinská města. Hlášeni jsou mrtví i ranění. (10. října 2022)

Život pod ruskou okupací

Znásilnění, kterého se dopouštějí ruští vojáci na Ukrajině, je nedílnou součástí strategie, která má dehumanizovat oběti, řekla v rozhovoru pro AFP zvláštní představitelka Organizace spojených národů (OSN) Pramila Pattenová. Věk obětí se pohybuje v rozmezí od čtyř do 82 let. Okupanti jsou podle Pattenové vybaveni viagrou.

„Všechny důkazy tomu nasvědčují,“ odpověděla Pattenová na otázku, zda je sexuální násilí ze strany ruských vojáků používáno jako zbraň. „Je to určitě vojenská strategie. Ženy někde drží několik dní a neustále je znásilňují. Znásilňují také malé chlapce. Viděli jsme několik poškození genitálií a ženy svědčí o ruských vojácích vybavených viagrou,“ podotkla představitelka.

OSN od začátku války potvrdila více než sto případů znásilnění či sexuálního násilí. Podle zprávy organizace byly první incidenty nahlášeny pouhé tři dny po zahájení invaze. Pattenová dodala, že dokument potvrdil zločiny proti lidskosti, které spáchali ruští vojáci. Na základě svědeckých výpovědí se věk obětí pohyboval v rozmezí od čtyř do 82 let. Oběťmi jsou pak především ženy a dívky, ale také muži a chlapci.

„Existuje spousta případů, kdy jsou děti znásilněny, mučeny a drženy jako rukojmí,“ sdělila Pattenová. Dále upozornila, že nahlášená znásilnění jsou jen špičkou ledovce. „Získat věrohodně statistiky během probíhajícího konfliktu je velmi složité. Čísla nikdy nebudou odrážet realitu, protože mnoho případů nebylo nahlášeno,“ vysvětlila.

Zvláštní představitelka OSN svou práci popsala jako „bitvu proti beztrestnosti“. „Proto jsem se v květnu rozhodla přijet na Ukrajinu, abych obětem poslala jasný signál, že za nimi stojíme, a požádala je, aby prolomily mlčení. Rovněž šlo o signál násilníkům – svět se dívá a vaše jednání nezůstane bez následků,“ řekla na jaře.

Pattenová nicméně upozorňuje, že se sexuální násilí netýká pouze války na Ukrajině. Kvituje, že na rozdíl od jiných konfliktů je na téma upřena pozornost a problematika už není vnímána jako „vedlejší ztráty na civilistech“. Obává se také nárůstu obchodu s lidmi. „Ženy, dívky a děti, které uprchly z Ukrajiny, jsou velmi zranitelné. Události v zemi jsou pro predátory příležitostí, nikoli tragédií,“ uzavřela.

Tagy: