Zničíme ty anglický bastardy: Tisíce Skotů zaplavily Londýn. Zajímá je alkohol a fotbal

Pro Skoty jde o velký svátek. Po 25 letech se jejich národní tým utká na velkém turnaji s nenáviděnými Angličany. Není proto divu, že se do dějiště zápasu v Londýně valí tisíce skotských fanoušků. Značná část z nich dorazila už v předvečer zápasu a v ulicích britské metropole to bylo znát. Alkohol tekl proudem a i policie měla co dělat. Jak probíhá velká skotská party, se můžete podívat ve fotogalerii.

Není žádným tajemstvím, že Skoti z historického hlediska příliš Angličany nemusí. Nevraživost se pak promítá i do sportovních utkání. A do fotbalu zvláště. Páteční zápas poutá nejen na ostrovech velkou pozornost. Obě reprezentace se sice pravidelně potkávají – ať už v kvalifikačních, nebo přátelských duelech – na finálovém turnaji si ale proti sobě zahrají po dlouhých 25 letech.

Na evropském šampionátu v roce 1996 skončili Skotové už v základní skupině a velký podíl na tom měla právě Anglie. Svého severního souseda totiž porazila 2:0 a inkasovaná branka v zápase s Nizozemskem 12 minut před koncem pak rozhodla o tom, že Skoti o jediný gól zůstali na třetím, tehdy nepostupovém místě ve skupině.

Celé Skotsko nyní touží po odvetě. Úvodní porážka s Českem staví Skoty do situace, kdy musí bodovat. Prohra s anglickým rivalem by pro ně totiž s nejvyšší pravděpodobností znamenala konec nadějí na postup. Tisíce skotských fanoušků tak vyrazily podpořit svůj tým přímo do Londýna. Web Sky News informuje až o 20 tisících Skotech, kteří doslova zaplavili britskou metropoli, a to i navzdory výzvám londýnského starosty Khana, aby fanoušci bez lístku na utkání do Anglie necestovali. Vstupenku na večerní zápas má jen okolo tří tisíc z nich.

Jak už bývá u podobných příležitostí zvykem, veškerá pravidla jdou stranou. V Londýně nejsou kvůli koronavirovým opatřením zřízeny žádné zóny pro fanoušky. To ale Skotům problém nedělá. Z fotografií je zřejmé, že bez velkých okolků obsadili oblíbená místa jako Trafalgar Square nebo Leicester Square, odkud zaznívá i bojovný pokřik „Zničíme ty anglický bastardy“. Pivo teče proudem, a to nejen do hrdla, skupiny fanoušků se osvěžují v londýnských kašnách, někteří dokonce se zábranami odhodili i veškeré oblečení.

Z velké skotské party ale není nadšená londýnská policie, která už musela na řadě míst fanoušky umravňovat. Zápas začíná ve 21:00 a je otázka, kolik fanoušků ho po bujarém popíjení bude vůbec schopno sledovat. Vzhledem k předzápasovému dění si lze jen stěží představit, co by se odehrálo v případě, že by se skotským fotbalistům podařilo na slavném Wembley Angličany porazit.

Tagy: