Zoo, kde radostí a zábavou zdivočí i mnozí návštěvníci. Najdete ji v Děčíně

Zoo v Děčíně patří k těm nejstarším u nás. Vznikla krátce po druhé světové válce, kdy v České republice byly pouze čtyři zoologické zahrady. Rozlohou se sice řadí k těm menším, ale co jí chybí na velikosti, bez problémů dožene vzácnými druhy zvířat i příjemným umístěním.

Děčínskou zoologickou zahradu najdete v kopci nad městem. Je unikátní právě svoji polohou. Celá se totiž nachází přímo v lese. „Nacházíme se v krásném prostředí lesoparku na Pastýřské stěně, který tu procházku velmi zpříjemňuje. V létě je zde velmi příjemné klima. Ta zahrada je v podstatě skoro celá pod stromy, takže se návštěvníci osvěží,“ popisuje umístění děčínské zoo její mluvčí Alena Houšková.

Zvířata všeho druhu, i ta velmi unikátní

V zoo žije přes 450 druhů zvířat a i když by se mohlo zdát, že bude mezi ostatními popelkou, najdete tu i zvířata, která jsou vzácná a moc zoologických zahrad je nechová. „Například druh poměrně málo chovaných opic – chápan středoamerický mexický. Jsme se zoo Praha jediní v Evropě, kteří tento druh primáta chovají. Další zvířata, která by stála za zmínku jsou třeba prasata visiánská, která se taky nechovají úplně běžně,“ vyjmenovává zdejší neobvyklé druhy zvířat v pořadu Prima Česko vrchní chovatel Petr Haberlant.

Řadu z nich se daří zoologické zahradě i úspěšně množit. Jedním z největších lákadel děčínské zoologické zahrady je určitě medvěd Bruno, který je podle ošetřovatelů velkým bavičem. „Je to obrovský showman, který vítá návštěvníky. V době covidu na něm bylo znát, že mu lidi chybí. On si umí stoupnout na zadní, umí zatleskat, umí zaplácat rukama,“ říká Alena Houšková.

Zároveň je to velký jedlík. Jeho jídelníček je poměrně pestrý – od zeleniny a ovoce, až po ryby. „Medvěd je celkem oportunista a dokáže zpracovat opravdu všechno, co mu člověk dá. Dostává asi 20 kilogramů potravy denně,“ doplňuje Petr Haberlant.

Sedmiletý Bruno žije v zoo teprve tři roky. Přišel sem poté, co zemřel pár medvědů grizzly, které tu chovali neuvěřitelných 35 let.

Kromě cizokrajných zvířat se děčínská zoo zaměřuje i na chov zvířat, která jsou typická pro nedaleký národní park České Švýcarsko. „Je to expozice věnovaná zvířatům, která žila nebo dosud žijí tady v okolí. Takže tam lidé můžou najít několik druhů dravců, sov, lišky, rysy, norky, vydry a další zvířata, třeba divočáky.“

V děčínské zoo zdivočíte i vy

Zoo je rájem nejen pro zvířata, ale i pro děti, pro které je tu zábava připravená opravdu na každém rohu. Lákadlem jsou třeba interaktivní tabule, které návštěvníky vzdělávají. A nejen informacemi. „Třeba je možné vidět, co ptáci na rybníčku dostávají za potravu, nebo si můžete čichnout k jejich přirozenému prostředí. My jsme si nechaly namíchat takové  vůně,“ říká Alena Houšková a dodává: „Děti se tu opravdu vyřádí. My se řídíme heslem – u nás zdivočíte i vy.“

Od roku 2006 patří k zoologické zahradě i expozice Rajské ostrovy, kterou najdete mimo areál zoo nedaleko centra města. Pokud zamíříte do děčínské zoo, nenechte si návštěvu Rajských ostrovů určitě ujít. Stojí to za to. A se vstupenkou do zoo máte vstup do ostrovů navíc zdarma.

Tagy: