Zabili ho, zpackali to, tvrdí rodina. Po zásahu policie zemřel na Chomutovsku muž

Na místě, kde muž zemřel lidé pokládají květiny.

Při zákroku policistů zemřel duševně nemocný muž

Po zákroku policistů na zahradě rodinného domu v Bílencích na Chomutovsku zemřel duševně nemocný muž. Jeden z policistů proti němu použil taser. Nešťastní rodiče označují zákrok za zpackaný a obviňují policisty ze zabití. Případ už má na stole Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Tragédie se stala letos 19. února. Čtyřicetiletý, vysokoškolsky vzdělaný Josef Čech, trpěl myopatií, tedy nervovým onemocněním způsobujícím oslabování svalů. Kvůli tomu měl v posledních měsících podle rodičů deprese a navštěvoval psychiatra. Dlouhodobá nemoc i náročná léčba zřejmě stály za tím, že se při snídani zničehonic zvedl, vzal si z kuchyňské linky nůž a chtěl si na zahradě ublížit.

ČTĚTE TAKÉ: Slovák se zastal ohrožené ženy, po útoku byl v kómatu. Agresor překvapil u soudu arogancí

„Ten nůž držel proti sobě a já říkám: ‚Proboha, Pepčo, co se děje?‘,“ vzpomíná pro CNN Prima NEWS Josef Čech starší, který přivolal záchranku.

Jako první dorazila policejní hlídka. Po ní záchranáři, a pak další hlídky policistů. „Zahrada najednou byla plná policistů, ozbrojených, odemknuté pistole, neprůstřelné vesty. Stálo tam osm, možná deset policejních aut. Vůbec nechápeme, proč, z jakých důvodů,“ pokračuje Čech.

Jeho syn mezitím stále zůstával venku v zimě, jen v pyžamu. Uplynuly desítky minut a nůž měl stále namířený proti sobě, nikoho kolem podle rodičů neohrožoval. O jeho nemoci prý rodina přítomné zasahující policisty informovala. Přesto proti němu jeden z nich použil taser, tedy elektrický paralyzér. Josef následně padl k zemi, přímo na nůž, který držel v rukou.

„Jsem na něm viděl ten prosebný výraz, který říkal: ‚Tati, pomoz, já nevím, jak z toho ven.‘ Ale oni ho nenechali, nedali mu vůbec šanci a nečekaně a zákeřně ho střelili. Jednoznačně to vidíme jako vinu policie, oni ho tím taserem zabili. Byla to zpackaná akce policie,“ je přesvědčený otec Josef Čech, který pomáhal syna naložit do záchranky. Tam už se ho ale záchranářům nepodařilo oživit.

GIBS řeší možné usmrcení z nedbalosti

Případ si převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Ve Vámi uváděné věci je vedeno prověřování policejním orgánem Generální inspekce bezpečnostních sborů, oddělení Ústí nad Labem pro podezření ze spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti příslušníkem policie, a to k objasnění a prověření okolností služebního zákroku příslušníků policie, při kterém došlo k usmrcení osoby, proti níž bylo zasahováno,“ sdělila k věci náměstkyně Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem Kateřina Doušová.

Příčina úmrtí muže zatím není známa. „Ve vztahu k okolnostem předcházejícím služebnímu zákroku policie, včetně jednání zemřelé osoby, je vedeno samostatné trestní řízení,“ upřesnila Doušová s tím, že v této věci má spis na stole státní zástupce Okresního státního zastupitelství v Chomutově.

Rodiče svému zemřelému synovi vytvořili na zahradě pietní místo. „Jednoznačně za to může policie, protože do té doby, dokud oni nevystřelili, tak ten kluk žil. To je tak silná bolest, není nic horšího na světě, když se díváte, jak vám vlastní dítě umírá před očima,“ dodal otec.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Policista útočící na Smíchově je v pracovní neschopnosti. Bití ženy nebyl první prohřešek

Tagy: